Столичният общински съвет отхвърли предложението за референдум за изгарянето на РДФ гориво

Климат / България
3E news
930
article picture alt description

С 30 гласа „за“, 11 „против“ и 13 „въздържал се“ Столичният общински съвет не при предложението на "Демократична България" и на независимия общински съветник Борис Бонев да бъде проведен местен референдум с въпрос: "Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от RDF отпадъци?".

Това е третата, последна фаза, от изграждането на Завода за боклук на София, като първите две заработиха през 2013 и 2014 година.

С решение от 1 април 2020 г. органите на Европейската комисия одобриха окончателно реализацията на проекта за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия за оползотворяване на RDF при следните финансови параметри: 57,65% безвъзмездна финансова помощ и 42,35% собствен принос на Столичната община.

Общинските съветници на ГЕРБ не сметнаха, че пречат на столичани да изкажат мнението си, но отбелязаха, че въпросът е експертен и специфичен.
„Не подценяваме софиянци, просто не искаме да им губим времето. Смисълът на това, което правим ние, е в носенето на отговорност, не питането и разпитването, а да можем да обясним кое решение е правилно и кое не. Референдум не е необходим“, отбеляза общинският съветник от ГЕРБ Симеон Колев.

Според Малина Едрева от ГЕРБ от „Демократична България“ правят предложението за референдум не защото ценят мнението на софиянци. По думите й целта им е да създадат разделение между гражданите и да блокират важен за столицата проект. Тя увери, че проектът за инсенератор отговаря на екологичните стандарти, а предложението на „Демократична България“ цели да маскира пълната им липса на идеи. По думите й те бягат от отговорност и разпространяват манипулативни твърдения.
„По този проект се работи около 10 години, ако градът беше против, щеше да е станало ясно. Изслушах с интерес и търпение всички възможни тези. Това, което прави впечатление, е, че понятието референдум се използва като инструмент с цел политическа активност и поредна спекулация със значима за София тема. Така референдумът се превръща в безсмислен“, посочи тя.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща