Старите жп релси в София стават зелена велосипедна връзка между парковете

Икономика / България
Георги Велев
313
article picture alt description

Нова зелена идея за столицата – архитекти предлагат да бъде изградено "зелено околовръстно". За целта изоставени ЖП линии ще бъдат превърнати в зелени връзки между всички паркове в София, информира bTV. Светослав Александров наследява любовта към архитектурата от баща си, а докато учи в Германия заедно с колегата си Християна Василева, виждат пълната промяна на неизползваемите индустриални линии в парк. И проектира подобен в София.

„Идеята ни е те да бъдат запазени първо като резервно трасе за ТЕЦ, да могат да се използват, но да може да се кара велосипед, да има възможност за разходка пеша и по тези релси. Мислехме, че може да има нещо като атракция - човек да си наеме велосипед, който да е закачен на релсите” , споделя Християна Василева.

Евентуалнотото пешеходно зелено околовръстно ще е дълго повече от 32 километра. Общината вече преговаря за терените с Национална компания "Железопътна инфраструктура", която е собственик на голяма част от линиите от миналия век. „Линейният парк е връзката, която липсва между всички паркове, които София има и по този начин ще създадем една напречна връзка, която ще облекчи движението и на пешеходци и велосипедисти”, твърди главният архитект на София Здравко Здравков.

Сумата за изграждането все още не е изчислена, но архитект Александров и от сега е сигурен в ползата. "Зелената линия" ще свързва хората от всички квартали – и в покрайнините, и в центъра, планира архитектът.

Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем изграждането на първия етап - линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалните мрежи. Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, допълва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща