София с международно признание за усилията за по-чист въздух

Столичната община получи най-висок рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство в действията си в областта на климата

Климат / България
3E news
1821
article picture alt description

Столична община получи най-висок рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство в действията си в областта на климата, съобщиха от пресцентъра на общината.

В класацията на глобалната платформа CDP София получи рейтинг от „В-Управление” за 2018 г. Само година след това – в класацията за 2019 г.,рейтингът й бе повишен до най-високата позиция „А-Лидери” .

CDP е глобална платформа, в която на годишна база градове и бизнес организации споделят своя напредък, като докладват по над 100 въпроса за действията си за смекчаване на и адаптация към климатичните промени.

София е сред градовете, получили това престижно признание за 2019 г. наред със Сеул, Хага, Париж, Берлин, Лисабон, Стокхолм, Лондон, Рига, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк и др. Отличието беше връчено на кмета на София Йорданка Фандъкова на специална церемония във френската столица . Наградите са под патронажа на френския президент Еманюел Макрон.

„След като положихме добрата основа с планиране, подготвихме проекти, защитихме европейско и национално финансиране за част от тях, а други финансираме със собствени средства, продължаваме с изпълнението на приетите стратегически документи за смекчаване на и адаптация към климатичните промени – План за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община, Стратегия за адаптация към климатичните промени и Плана за действие към нея до 2025 г.”, посочи кметът Фандъкова.

„Един от най-значимите ни проекти, който допринася за намаляване на въглеродните емисии е изграждането на метрото, като през 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 км и пътуваха 70 хил. души дневно, а днес тя е 40,2 км и всекидневно се използва от 350 хил. души. До края на годината София ще има 52 км метро, което ще обслужва 500 000 пътници на ден и ще спестява по 90 000 тона вредни емисии годишно. Подменяме основна част от подвижния състав на градския транспорт, като за последните години купихме 398 автобуса с най-високия екостандарт ЕВРО 6, 35 електробуса с нулеви емисии и 38 трамвая“, каза още тя.

„Ежегодно засаждаме над 2000 дървета в градската среда, за 10 години залесихме над 1260 дка горски и замърсени земеделски земи, а всяко дърво може да абсорбира до 150 кг. въглероден диоксид годишно. През 2020 София се включи в инициативата „Дърветата в градовете“ на Икономическата комисия за Европа на ООН, в рамките на която през 2020 г. ще засадим над 10 000 дървета. По моя инициатива подготвяме и 4 годишна програма за засаждане на дървета в градска среда“, посочи кметът.

„Изпълняваме мащабни проекти за подмяна на отоплителните уреди във 20 000 домакинствата, като в рамките на три години ще заменим стари уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи. До момента 126 домакинства са подали заявления в рамките на първия етап на кампанията по програма Лайф, в която 140 домакинства ще получат екологични уреди през 2020 година. През месец април предстои да стартира и кампанията за всички останали райони по програма ОПОС“, добави тя.

„Във връзка с присъединяването ни към Глобално споразумение на кметовете за климат и енергия през 2018 г., в момента разработваме интегриран План за действие за устойчива енергия и климат 2021-2030 г.”, коментира кметът Фандъкова.

Отличието е мотивиращо признание за действията на Столична община за смекчаване на изменението на климата и за адаптация към случващите се промени.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща