След острите реакции НЕК отмени скандалния търг и насрочи два нови

Енергетика / България
Георги Велев
894
article picture alt description

След острите реакции и публикацията на 3eNews Националната електрическа компания отмени търга за 19 юни и насрочи два нови. Държавната компания коригира предложението си за продажба на електрическа енергия на централизирания пазар за двустранни договори.

Новите два търга са за продажба на електроенергия в периода 1 юли до 30 септември и отклонението при доставките отново е от -100% до 400%. При единия търг предоставяните количества са 75 мвт., а минималното оферирано количество е 25 мвт. Предлаганата цена отново е 94 лв./мвтч.
Другият търг е за 25 мвт, отново нестандартизиран и за същия период. При него минималното количество за наддаване е 5 мвт. Цената обаче е увеличена на 99 лв/мвтч. Останалите условия остават непроменени, става ясно от обявлението.

Подобни условия вече позволяват на по-голяма част от компаниите да участват в търга, защото не цялото количество е предвидено да отиде при само един купувач. Чрез подобни търгове вече се вижда, че НЕК може да провежда и търгове, в които да има реална конкуренция и наддаване за цената.
Припомняме, че от едрия бизнес днес също изразиха с открито писмо своята изненада в условия на търга и неговото планиране.

Към момента в 3eNews няма постъпил отговор от страна на НЕК на въпросите за отменения търг.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща