Петър Илиев напуснал поста си в НЕК след натиск от много институции

140 хил. лв. струва да блокираш свободния пазар за месец, застрашава се националната сигурност така, смята бившият директор

Икономика / България
Георги Велев
527
article picture alt description

Оставям НЕК в много добро финансово състояние. Това заяви досегашният изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, цитиран от агенция "Фокус". По думите му върху него са се опитали да окажат натиск различни институции и това е причината да подаде оставка.

"Застрашава се и националната сигурност, защото 140 хил. лв. струва да блокираш свободния пазар за месец. Това застрашава и пазара на енергия в България", заяви Илиев. Той бе категоричен, че е работил в интерес на НЕК. "Смятам, че съм работил в интересите на Националната електрическа компания. Другите не са свикнали да работят при тези условия", поясни той.

Петър Илиев каза още, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията. "В България има излишен ток, а ние страдаме от липса на ток. Правилата на пазара са такива, че няма правила. Всеки си продава на себе си", смята Илиев.

На практика в България има излишен ток, а ние страдаме от липсата на ток , посочи бившият шеф на НЕК. Илиев смята, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията. Той увери, че е работил в интерес на НЕК, а другите не били свикнали на работят в такива условия.

Запитан има ли действително манипулации на борсата, Илиев заяви, че правилата са такива, че няма правила и всеки продава на себе си. Той призова журналистите да погледнат сделките на електроенергия и това кой е купувал електрическа енергия под себестойност . Според Петър Илиев последните предложения за промени не разрешават този проблем. Петър Илиев заяви, че оставя НЕК в много добро състояние , на печалба от близо 4 милиона лева. Според него обаче това са критични усилия, тъй като има сериозен натиск върху държавните предприятия . По думите му, "когато никой не иска нещо, то се хвърля в държавните предприятия.

Според Петър Илиев трябва да се носи наказателна отговорност при управлението на държавните предприятия . "Когато едни работят на загуба - то винаги има виновни", заяви Илиев и макар и да не посочи конкретни имена, изброи - КЕВР, Министерство, Министерски съвет . Там трябва да се носи наказателна отговорност, според него. Илиев заяви още, че върху него не е оказван директен натиск, но са правени опити . Това, по принцип се прави от отделни търговци и от по-висшестоящи, и то преди всичко чрез цени. "Има доста фирми, както и търговци , които не са свикнали да работят при тези (пазарни, бел.ред.) условия - искат чрез натиск и административни мерки да се постигат по-ниски цени", обясни Петър Илиев.

По време на пресконференцията днес Илиев обясни отново, че целта му винаги е била да ограничи непразното изнасяне на електроенергия и съответно пари от България, защото по този начин намаляваме цената на тока в държави като Румъния, Унгария и Гърция. Той не е против да се изнася електроенергия, а е против при изнасянето и да се изнасят и едни пари, които биха били в полза на България.

По време на изявлението беше изяснено, че цената, която КЕВР определя е около 100 лева, а при нас тя е 3 пъти по висока. Според Петър Илиев това е така, защото няма правила на пазара и всеки продава на себе си, а реално в България има дори излишен ток, който ние не използваме, и въпреки това страдаме от липса на ток.

Засегнат бе и въпросът за АЕЦ „Белене“, който вече от месеци се върти в общественото пространство. Петър Илиев поясни, че се очаква да има много сериозни оферти от Русия и Китай, но все още нищо не е окончателно. Очаква се и по-малки инвеститори да се включат, но няма яснота по въпроса.

За освобождаването си от поста Петър Илиев е разбрал чрез обаждане по телефона, докато е бил на почивка. След това не са му били дадени аргументи за това действие и той може само да предполага защо се е случило. По думите му позицията на този пост е временна и той го е осъзнавал. Илиев увери, че въпреки последните събития, населението на България не е застрашено от липса на ток и перспективите за НЕК са много добри.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща