След КЗК и ВАС не позволява "Булгартрансгаз" да сключи договор с ГРРБ вместо с Аркад, обжалването бави газопровода до Сърбия

Операторът на газовата инфраструктура първоначално избра за изпълнител на проекта арабския консорциум Аркад, но след като той не спази срока за подаване на документите, го отстрани и обяви за победител класирания на второ място консорциум

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
418
article picture alt description

Върховният административен съд не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", докато не приключат окончателно споровете с отстранената саудитска компания "Аркад", съобщи БНР.

В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум “Аркад” и обяви, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност над 2 млрд. лв. – отива при втория претендент – обединение “Газово развитие и разширение в България”. “Аркад” бе определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. Въпреки че ГРРБ е предложил по-висока цена, “Булгартрансгаз” решава да декласира “Аркад” с мотива, че не е подал навреме необходимите документи за сключване на договора. В края на крайния срок за внасянето им, конкурентът ГРРБ намалил цената на своята оферта и тя паднала под цената на “Аркад”. Така газовият оператор сметна, че “Аркад” се отказват от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Според КЗК това решение е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на “Аркад”.

В края на миналия месец Комисия за защита на конкуренцията по жалба на арабската компания определи решението на "Булгартрансгаз" за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на "Аркад".

"Булгартрансгаз" от своя страна обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. Същевременно газовата ни компания поиска от регулатора разрешение да сключи договор с другия участник, преди производството да е приключило, като се аргументира с обществения интерес. 

КЗК не се съобрази с искането на "Булгартрансгаз". Решение на регулатора бе обжалвано също така и от обединението "Газово развитие и разширение в България". Именно с произнасянето по тази жалба Върховният административен съд не позволява на "Булгартрансгаз" да сключи договор с "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на разширението на газопреносната мрежа, докато текат споровете с "Аркад". 

Още в началото поредицата от обжалванията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов коментира, че те ще забавят изграждането на проекта за газопровода на наша територия, допълва БНР. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща