След 1 октомври фирмите ще продължат да бъдат снабдявани с електроенергия, дори да не са сключили нужните договори

Трусове на пазара не се очакват, категорични са експерти

Енергетика / България
3E news
5138
article picture alt description

Само след дни стартира излизането на свободния пазар на ток на небитовите потребители или така нареченият пореден етап от либерализацията на електроенергийния пазар. Той касае около 300 хил. фирми, или 10 – 12% от електроенергийния пазар. Най-голям дял от малките компании, които ще излязат на свободния пазар, се пада на „ЧЕЗ Електро България“ АД.

Няма нищо страшно в излизането на свободния пазар на малките фирми, категоричен е директорът по „Продажби на дребно“ към ЧЕЗ Електро Тодор Матев.Две са основните характеристики на либерализацията на пазара на дребно. Първата касае конкуренцията и иновациите, а втората включването на клиентите, посочи той в специално подготвена презентация за Потребителския съвет към ЧЕЗ. Включването на клиентите от своя страна се характеризира с необходимостта от високо ниво на осъзнаване и доверие. Налице са достатъчно инструменти за овластяване на клиентите и за значителна тяхна ангажираност, обясни Тодор Матев.

Какво предстои да се случи стъпка по стъпка

От 1 октомври небитовите потребители няма да бъдат снабдявани от ЧЕЗ Електро като краен снабдител по регулирани цени (определяни от КЕВР). Затова всички небитови потребители по закон трябва да сключат договор с търговец на електрическа енергия.

За да закупи дадена малка компания, или т.нар. небитов потребител, енергия по свободно договорени цени, първо трябва да се регистрира на пазара на електрическа енергия по свободно договорени цени. Според Закона за енергетиката (чл.95, ал. 6) небитовият потребител има право при първоначална регистрация на пазара на електрическа енергия да упълномощи избран от него доставчик да сключи от негово име договори със съответния оператор на мрежата и с доставчика от последна инстанция, както и да подаде заявлението за първоначална регистрация.

Договорите може да бъдат сключени и по електронен път, с електронен подпис.

В случай, че до 30.09.2020 г., включително, съответната малка фирма не е сключила договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, то и след тази дата ще продължи да бъде снабдявана от „ЧЕЗ Електро България“ АД по лицензията ѝ за търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени.

Според нормативната уредба до 30.09.2020 г., ако клиентът не е сключил договор с търговец, следва да се сключи типов договор с настоящия си доставчик - „ЧЕЗ Електро България“ АД по образец, утвърден от  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с който се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора. Типовият договор е със срок на действие от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. или до сключване на договор с друг доставчик. Според законовите изисквания какви ще са цените по типовите договори, ще стане ясно на 25 септември.

В случай, че и до 1 юли 2021 г. съответният небитов потребител е проявил пасивност и не е сключил договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, то считано от тази дата ще бъде снабдяван с електрическа енергия (при условията на чл. 95а от Закона за енергетиката) от доставчик от последна инстанция (ДПИ). Цените по него ще бъдат по-високи, но не драстично, а с около 20 до 30 процента, уточниха участниците в Потребителския съвет.

Какво трябва да се знае от клиентите

Заявлението за смяна на доставчик се подава по електронен път пред съответния мрежови оператор само и единствено от избрания от клиента търговец.

Наличието на неплатени задължения към настоящия доставчик на електрическа енергия прекратява процедурата.Липсата на подписани задължителни договори (ДДП и ДДПИ) също прекратява процедурата.

При смяна на собственик/ползвател на обекта, новият ползвател лично или чрез нотариално упълномощено лице внася заявлението на хартиен носител в център за клиенти на съответния мрежови оператор.

Трябва да се знае, че не е фатално, ако дадена фирма не е сключила съответните договори с доставчик до 1 октомври 2020 г., защото от тази дата започва да тече предвиденият в закона преходен период, до края на юни 2021 година. Дотогава клиентите, т.е. небитовите потребители, ще останат на пазара по т.нар. „типов договор“ и по цените, определени в него. Цената на типовия договор ще бъде изчислена от всяко снабдително дружество и ще се базира на това как съответният доставчик купува електроенергията.

Съществува и още една подробност – небитовите потребители вече нямат право да се връщат на регулирания пазар.

„Клиентите в Западна България, които не са избрали свой търговец на свободен пазар след 1 октомври, няма да останат без електроенергия. ЧЕЗ Електро ще продължи да ги снабдява по служебно определени от дружеството цени, отговарящи на изискванията на бизнеса за оптимизиране на разходите за електроенергия. ЧЕЗ Електро е стабилен и лоялен партньор, който вече 13 години отговаря на нуждите на клиентите си, както на регулиран, така и на свободен пазар“, подчерта по време на дискусията директорът „Продажби на дребно“ в ЧЕЗ Електро Тодор Матев.

Председателят на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев посочи също, че „При избор на доставчик клиентите не трябва да бързат. По думите му, те трябва „внимателно да разгледат различните оферти. Цената не е единственият фактор за взимане на решение. Не по-малко съществени са сигурността на доставката, начинът на плащане, материално-техническата обезпеченост за обслужване на клиентите“, каза той.

За какво трябва да се внимава

На първо място, според изпълнителния директор на ЧЕЗ Трейд Владимир Дичев трябва да се знае, че бизнесът не е застрашен от по-високи разходи за електроенергия.  

Според Дичев, малките потребители е необходимо да внимават при избора на търговец и да имат предвид, че някои от тях първоначално предлагат значително по-ниски цени от пазарните. Това се прави с цел привличане, или 'примамване' на клиенти и трупане на бърз пазарен дял. В последствие се оказва, че търговецът не може да издържи финансово на пазара на едро и увеличава едностранно цените на клиентите. 

Затова клиентите трябва да четат условията по договора, да не бързат да подписват, да се информират чрез сравняване на цени, начините на плащане на електроенергията, а също така и възможността за „обратна връзка“ с търговеца, за да не попаднат в измамни схеми, каквито е възможно да се появят. От не по-малко значение, според Тодор Матев е и защитата на личните данни.

Матев подчерта също, че е много важно търговецът на електроенергия, с който ще се сключва договорът да е лицензиран. Припомняме, че списък на лицензираните търговци на електроенергия е публикуван както на интернет страницата на КЕВР, така и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Според Владимир Дичев либерализацията на 10 до 12% от пазара трябва да става и с освобождаване на производствени мощности. По думите му договорите с малките клиенти трябва да са за срок от една или две години. На първо място обаче е важно пазарът на едро да е стабилен, за да се гарантира цялостност по веригата производство-пренос-търговия. В този смисъл той очерта значението на европейския електроенергиен пазар и зависимостта на българския от този в големите европейски страни, най-вече във Франция и Германия.

Някои правила за избор на търговец

В рамките на дискусията бяха очертани и правилата, при спазването, на които излизането на пазара на малките фирми ще е успешно.

Условия на офертата и договора – срок на договора, възможност за промяна на цената, условия за прекратяване на договора, изисквания за обезпечение, такси и неустойки

Конкретно сравняване на цените - те могат да бъдат фиксирани или променливи. Клиентът трябва да попита дали в тях са включени разходите за балансиране, задължение към обществото и други такива.

Идентификация на служител – клиентите трябва да са много внимателни при посещение на търговец при тях. Не е изключено измамници да се представят за служители на търговци.

Месечна фактура – клиентът трябва да се информира за това дали ще получава хартиена фактура, електронна фактура, както и какво ще съдържа тя като детайли.

Срок за плащане – необходимо е да се обърне внимание, че този срок може да е от 3 до 5 дни, което да създаде допълнителни неудобства

Начини на плащане – могат да са твърде ограничени и да доведат до допълнителни разходи

Канали за обслужване – има ли търговецът мрежа от центрове за клиенти, кол център, сайт, за да се свържат с него. Обратната връзка е важна и задължителна.

Надеждност на доставчика – опитът и стабилността на доставчика могат да окажат влияние върху осъществяваният от клиента бизнес и бъдещите разходи

Комуникация – клиентът има право да изисква всичко в писмен вид. Не е задължително да бърза с подписването, особено ако го притискат със срокове и не е уверен, че разполага с пълната информация.

С излизането на пазара на дребно клиентите натрупват опит. Те избират основно на база на качеството и комплекса от услуги. Впоследствие избират на база на това дали тази услуга ги удовлетворява, посочи Тодор Матев, като подчерта, че с този и последващият етап на либерализацията на пазара компаниите ще допълват офертите си и с нови услуги.

Либерализацията досега и перспективите за нея в бъдеще

Либерализацията на електроенергийния пазар, или излизането на небитовите потребители е само продължение на процеса, стартирал през 2004 – 2007 г. с поетапното отваряне за големите потребители. През 2007 г. бе поет и ангажимент от страната ни за пълна либерализация. Процесът на отваряне продължи след значително продължителен период чак до 2013 – 2014 г. Тогава бяха въведени лицензии за доставчик от последна инстанция (ДПИ) и за борсов пазар, а всички потребители средно напрежение бяха прехвърлени на ДПИ и Търговци на електроенергия. Въведени бяха Правила за търговия на електрическа енергия. Формиран бе балансиращ пазар. През 2016 – 2017 г. в отговор на продължаващата либерализация бе даден старт на борсовата търговия „ден напред“ и на двустранните договори, както и на смяната на доставчик за стандартизиран товаров профил.

В периода 2018 – 2019 година с промените в Закона за енергетиката производителите на електроенергия над 1 МВт бяха задължени да продават електроенергията си през БНЕБ. Стартира и присъединяването към паневропейското обединение на пазарите „В рамките на деня“.

Процесът на либерализация ще продължи и през следващите пет години, през които поетапно се очаква на пазара да излязат и всички битови потребители, а регулираните цени ще престанат да съществуват.

Тодор Матев обърна внимание на това, колко внимателно е подходено към всеки от етапите на либерализация и особено на преходния период в настоящото излизане на свободния пазар на малките фирми. Той изрази надежда, че и в последващия етап за излизането на свободния пазар на битовите потребители ще има преходни периоди, така че потребителите да не бъдат подлагани на натиск и да могат да се ориентират правилно.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща