Система за изкупуване на пластмасовите бутилки ще обезсмисли инвестициите в разделно събиране, смятат организации

По-добрият вариант, според организациите, е да се насочат всички усилия съществуващата система в България да функционира на пълен капацитет и да постига още по-големи цели, смятат Екопак и Екобулпак.

Климат / България
Рая Лечева
915
article picture alt description

Въвеждането на депозитна система за пластмасови бутилки ще доведе до редица негативни последици и към настоящия момент е неприложима в нашата страна, коментираха за 3eNews от една от двете големи организации по разделно събиране на опаковките „Екобулпак“. Съществуването на реална конкурентна среда е основна предпоствака за изпълнение на целите за рециклиране и към момента липсва необходимост от крайни и скъпи за потребителя решения като депозитната система, смятат от от другата организация по оползотворяване на опаковки „Екопак“. В България има 4 организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

Въвеждането на депозитна система касае икономическия модел на всички участници на пазара в дадена държава и няма общо с дейността на организациите по разделно събиране на отпадъци от опаковки. Според организациите България постига целите за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки. Всички виждаме обаче, че тази система не води до намаляване на пластмасовите бутилки на сметищата, по пътищата, плажовете и моретата. По-добрият вариант според организациите е да се насочат всички усилия съществуващата система в България да функционира на пълен капацитет и да постига още по-големи цели.

Системата за връщане на стъклените бутилки генерира висок въглероден отпечатък

В България е създадена и в момента функционира система за оборотни стъклени бутилки, които са годни за повторна употреба – това са част от бутилките за бира. Тя е изградена и се изпълнява от компаниите, пускащи на пазара бира. Доколко е успешна – т.е. какъв процент от бутилките се връщат, не можем да кажем. Но трябва да се има предвид, че системата генерира сериозен въглероден отпечатък с логистиката по обратното прибиране на празните бутилки, тяхното неколкократно измиване, включително с химически препарати, както и бракът от тези дейности, коментират от “Екобулпак”. Ако въпросът касае депозитна система за пластмасови бутилки, според нас въвеждането на такава система ще доведе до редица негативни последици и към настоящия момент е неприложима в нашата страна.

Държавната политика в областта на разделното събиране на отпадъци от опаковки през последните 15 години беше насочена към изграждане на ефективно функциониращи системи за разделно събиране, включващи: съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки, площадки и инсталации за предварително третиране, обезпечени със съответната техника. В резултат на последователната политика в това отношение бизнесът, както и общините, подпомогнати от европейски фондове, инвестираха значителен финансов ресурс в създаването и функционирането на тези системи. Положени бяха и много усилия да се създадат трайни навици сред населението за изхвърляне на отпадъците от опаковки чрез изградените системи за разделно събиране.

Система за изкупуване на пластмасовите бутилки ще обезсмисли инвестиците в системи за разделно събиране

Считаме, че въвеждането на системата за обратно изкупуване на пластмасови бутилки би обезсмислило направените инвестиции и би довело до следните негативни последици. На първо място много сериозно оскъпяване на безалкохолните напитки за крайния потребител; На следващо допълнителни разходи за бутилиращите компании, за да отговарят на изискванията на системата; На трето място липса на увеличение на събираемостта на РЕТ бутилките в сравнение със сега действащите системи; На четвърто място липса на възможности за ефективен контрол, което е предпоставка за злоупотреби; Възможни са и фалити на търговците на дребно за сметка на големите вериги; Бутилките ще се оскъпят като суровина за рециклиращите предприятия (примери за това е Германия, където е въведена такава система);

На последно място неизпълнение на заложените в плановете на общините цели за отсортиране на определен процент рециклируеми отпадъци от ТБО чрез изградените инсталации по Оперативна програма “Околна среда”.

Скъпа първоначална инвестиция

Относно стойността на една такава система, както и възможните методи за нейното финансиране, говорим за суми от рода на стотици милиони лева, които би трябвало да се инвестират от частен инвеститор.

Към настоящия момент основна тежест за информирането и създаването на нагласи за разделното събиране сред населението ляга върху организациите за оползотворяване, а също и върху частни фирми под формата на проекти за корпоративна отговорност. Липсват или са минимални държавните и общинските целеви политики за информиране и насърчаване на гражданите относно разделното събиране. Тук основен проблем е най-вече липсата (невъвеждането) от много години на диференцираното заплащане на такса смет, което директно би мотивирало гражданите да събират разделно.

Липса на национална политика за информиране на хората за ползите от разделното събиране

При събирането на опаковки чрез контейнерите за разделно събиране те се подлагат на процеси по целево сортиране по видове материали, като целта е да станат годни за процеси по материално рециклиране. В тази връзка нямаме директна повторна употреба, а употреба като суровина за рециклиращата индустрия.

От изключителна важност е да използваме природните ресурси разумно, тъй като те не са неизчерпаеми. В дългосрочен план това води до устойчивост както по отношение на околната среда, така и относно развитието на икономиката. ЕС предприема редица мерки, които стимулират прехода към кръгова икономика, чиято основна цел е използването на суровините отново и отново – т.е. преработката им и връщането им отново в икономиката.

За какво използваме отпадъците от пластмасата

Например, различните видове пластмаси (които се считат за основен източник на замърсяване на околната среда) след рециклиране намират многобройни приложения:

PET бутилките могат да се превръщат в полиестерни влакна, които широко се използват като пълнеж за възглавници и завивки, при изработването на мебели, дрехи, детски играчки, в автомобилната индустрия и др.

Опаковките на хранителни и козметични продукти /HDPE/ могат да се използват за производството на саксии, кофи, каси легени, тръби др.

LDPE – торбички, чували и др. се рециклират отново до торби и чували за отпадъци, строително фолио и др.

Стъклото, метала и хартията могат да се рециклират многократно

Стъклото е 100% рециклируемо. Стъклената трошка може да замести до 70% от първичните суровини необходими за производството на стъклен амбалаж – съответно спестяват се природни ресурси. Всеки тон рециклирано стъкло удължава живота на депата за отпадъци и допринася за опазване на околната среда (разграждането на депонирана стъклена бутилка може да отнеме много дълго време). Стъклените бутилки и буркани може да се рециклират многократно. При рециклиране на стъклото може да се постигне намаляване до 40% на консумирана енергия, 20% на замърсяване на въздуха и до 50% на замърсяването на водите, които се получават при производството на стъкло от сурови материали.

Рециклирането на метала изисква значително по-малко енергия, отколкото добива му от руда. Рециклирането на алуминиеви кенове изисква едва 5% от енергията, необходима за производството им от свежа суровина и отделя само 5% емисии парникови газове. Алуминият може да бъде рециклиран безброй пъти, без да губи качеството и чистотата си.

Хартията може да се рециклира до седем пъти.1 килограм рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода. 1 тон рециклирана хартия спестява 4 кубични метра място в депото за отпадъци.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща