Синдикатите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се стягат за протести заради предложенията на КЕВР

Без енергията от централата през зимния и летния сезон ще се наложи режим на тока и това ще предизвика несигурност в цялата енергийна система на страната, обясняват от КТ Подкрепа и КНСБ

Енергетика / България
3E news
1213
article picture alt description

Синдикатите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ се стягат за протестни действия в защита на дружеството и срещу безхаберното отношение на управляващите към централата. „С растящо безпокойство и притеснение синдикатите следят развитието на процеса по подготовката на ценовото решение на КЕВР за следващия регулаторен период. Публикуваният за обсъждане предварителен доклад на енергийният регулатор не отразява обсъжданите решения на Министерство на енергетиката за предприемане на действия за осигуряване на работата на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и работа на регулирания пазар. Това заявяват в своя декларация синдикатите на централата от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Според организациите предложеният доклад настоятелно отхвърля всички справедливи искания на ТЕЦ „Марица Изток 2“ за компенсации на извършените вече разходи през текущия, както и през минали регулаторни периоди. Нито веднъж през последните четири години не са признати разходите на ТЕЦ-2. Това вече е тенденциозно и престъпно, обясняват синдикатите на централата.

„Не се отчита и се обезсмисля финансово издадената заповед на министъра на енергетиката от 5 май тази година за предоставяне на допълнителна квота от 300 000 мвтч енергия, допълват в писмото си синдикатите.

Експертите напомнят, че разликата между прогнозната предложена цена на електроенергията за бита от 119 лв./мвтч и продажната цена на тока от ТЕЦ „Марица Изток 2“ от 210 лв./мвтч е 76 процента. „Предлаганата прогнозна цена е изкуствено занижена. На такава цена енергия в България може да произвежда само АЕЦ и ВЕЦ. Никой производител без допълнително дотиране не може да продава електроенергия на тази цена. ТЕЦ-2 не получава и една стотинка допълнителна дотация или каквито и да са били облекчения и помощ“, обясняват в документа си синдикатите.  

Според тях Решенията на КЕВР убиват икономически предприятие с активи за над 2 млрд. лева. Това е престъпление към сигурността на доставките на електроенергия в България. Според синдикатите без енергията от ТЕЦ – 2 през зимния и летния сезон ще се наложи режим на тока и това ще предизвика несигурност в цялата енергийна система на България. „Ограничаването на работата на ТЕЦ – 2 или финансовото му унищожение ще доведе до енергийна зависимост от други държави, близки до нас, които произвеждат енергия от въглища… Ние не може да позволим, поради криворазбрани административни ограничения, да се стигне до спиране и последващо затваряне на централата“, категорични са синдикатите.  

Декларацията им е изпратена до служебния премиер Стефан Янев, енергийния министър Андрей Живков, председателя на КЕВР Иван Иванов и президентите на КНСБ Пламен Димитров и КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според двете организации на никого в страната няма да бъдат полезни стачки и протести по време на избори.

В декларацията на синдикатите не се споменава, че централата продължава да е собственик и на старозагорския футболен клуб “Берое”, който също генерира загуби от дейността си.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща