Силна прашна буря от "черното езеро" на ТЕЦ "Брикел" отново задуши хората в Гълъбово

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
809
article picture alt description

Силна прашна буря във вторник за пореден път задуши хората в Гълъбово, съобщиха БНР и Нова телевизия. Проблемът не е нов. Но за първи път се казва името на конкретния виновник за прашно- димната завеса, която превръща въздуха м Гълъбово в опасен за здравето смог. При предишни подобни, макар и не така драстични случаи, обикномено контролните институции обямяваха, че причината са ТЕЦ- овете /забележете в множественоисло/ в региона и се твърдеше, че уредите показали нива на замълсяване на въздуха под разрешените, т.е. опаснодт за здравето на хората нямало.

От местната РИОСВ и този път заявиха, че няма опасност за здравето на хората. Въпреки че по разкази на свидетели над града се издигнала пелена  от черен прах, която е непроницаема за зрението. Как тези черни прашни частици от изгорял въглищен прах и нискокачествени нефтени продукти и то в огромна концентрация, се оказват безопасни за здравето е въпрос, на който трябва веднага да отговорят МОСВ, под чиято шапка са регионалните измервателни станции, Министерството на здравеопазването, което от години си трае и не взима отношение по драмата на хората, живеещи в Гълъбово и околностите, както и Министерството на енергетиката, което с мълчанието си за проблема "Брикел" подкрепя общото институционално нищоправене.

Отдавна е известно, че останалите ТЕЦ в региона -американските централи и държавната Марица Изток 2, инвестираха стотици милиони лева в очистващи инсталации, които пазят природата и здравето на хората. ТЕЦ "Брикел", който се свързва със скандално известния бизнесмен Христо Ковачки,  обаче не влага почти никакви средства в съоръжения за очистване, отвеждане и обезвреждане на вредните парникови газове и прашните частици. Така тази централа от една страна е нелоялен конкурент на пазара на ток, тъй като пести от разходи за екология, които са сериозно перо в балансите на другите ТЕЦ в комплекса Марица Изток. От друга страна това е най- замърсяващото предприятие в региона, но досега проблемът традиционно се замазваше  и това удряше по имиджа на останалите централи, въпреки огромните им разходи за екология.

За производството на брикети пък се използват и нефтени продукти със съмнително качество и всичката тази отрова вече десетилетия се "съхранява" в т.нар. Черно езеро. Единственото, в което е инвестирал собственикът досега, са няколко пръскалки, които да оросяват праха. Оказа се, че и те са недостатъчни и, което е по- важното - не вършат работа.Така от "Черното езеро" при най- лекия вятър се вдига пелена от черен прах. Ураганният вятър в сряда само направи проблема по-видим.

Сега за пръв път се уточнява, че запрашаването причинено от т.нар. „черно езеро“ на ТЕЦ „Брикел“. 

Сгуроотвалът се простира върху площ от над 1000 дка и се намира близо до града. При буря или при силен вятър и когато времето е сухо черната пепел се вдига и замърсява въздуха в района.  Преди две години са предприети действия по тампониране и запечатване на откритите въглищни площадки. От всички терени на „Брикел“ обаче е обработен само един.

„Вечерта на 9 юли се появи ураганен вятър с доста силен порив. Това са форсмажорни обстоятелства, които много трудно могат да бъдат спрени. През настоящата година не се е случвало друго запрашване като това. При такива случаи няма как да се вземат мерки, освен превантивните”, коментира  пред Нова телевизия Христо Христозов от ТЕЦ „Брикел”. По-късно обаче стана ясно, че все пак в началото на годината е имало сигнал за още едно запрашаване.
„В РИОСВ не са получени сигнали за случилото се, ние научихме от медиите. Разпоредена е проверка на място, а експертите са установили, че съоръженията, които се използват в депото, са работили”, каза главният експерт в РИОСВ инж. Минчо Минчев.
Той уточни също така, че най-вероятно ще бъде образувана наказателна процедура за това, че операторът не е сигнализирал РИОСВ за запрашаване.

Заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков коментира пред БНР, че „общината няма никакви контролни функции – нито върху издаването на комплексно разрешително, нито върху издаването на препоръки, нито върху каквито и да било действия в тази посока. Нито една община в страната няма абсолютно никакви възможности да влияе на производителите за спазване на екологичното законодателство“, каза той.

Както е известно ТЕЦ „AES Гълъбово“, ТЕЦ „Контур Глобал“, както и ТЕЦ „Марица Изток 2“ разполагат с модерни системи за очистване, включително и отделят значителни средства за модерни системи за третиране на отпадъка от централите.

Отпадъците, образувани в резултат на процесите на горене и сероочистване са дънна пепел (шлака), пепелина и гипс. В ТЕЦ „AES Гълъбово“  например тези отпадъци временно се съхраняват в затворени силози, оборудвани с обезпрашителни системи. След това се депонират  на специално конструирано съоръжение за депониране на отпадъци, разположено на 7 км от централата. Транспортирането им се осъществява чрез тръбен лентов транспортьор и камиони.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща