“Свят без отпадъци” – благородната инициатива на Кока Кола в защита на природата

Климат / България
Маринела Арабаджиева
825
article picture alt description

Свят без отпадъци” е озаглавена впечатляващата кампания, подета от Кока-Кола в името на запазването на здравословния живот на планетата. За нея разказва в публикация на “Вашингтон пост” президентът на компанията Джеймс Куинси. В качеството си и на главен изпълнителен директор той е поел като своя кауза борбата за намаляване използването на вредната пластмаса в природата. Целта е до 2030 година опаковките на Кока Кола – пласмасови бутилки и кенчета, да станат 100 процента рециклируеми. И още по амбициозно – половината от тях да се произвеждат от рециклируеми материали.

 Макар и за по-малко от година от старта на инициативата, компанията вече е постигнала немалко в тази насока. Само за няколко месеца рециклируемите опаковки на най-популярната газирана напитка в света са се увеличили от 85% на 87%. В повечето страни компанията използва над 25% рециклиран материал за пластмасовите бутилки и кенове. А в три държави вече е постигнат максимумът – 100% от опаковките на Кока Кола са от рециклируем материал.

 Гордост за компанията е първата напълно преработваща се пластмасова бутилка – PlantBottle. Наречена е така, защото е произведена в голямата си част от растителни материали. С преработена захарна тръстика и други растения са заменени 30% от вредните петролни продукти, които се влагат в опаковъчната пластмаса. Един интересен факт: с въвеждането в производство на PlantBottle е било намалено количеството на вредните въглеродни окиси в природата, равняващи се на 1 милион спрени от движение автомобили за последните 10 години! Макар че компанията Кока Кола държи правата за производството на биопластмаса, която стои в основата на този иновационен продукт, собствениците на компанията са решили да дадат възможност и на други производители, включително и конкуренти, да използват тази технология. Защото са осъзнали, че само усилията на дори такъв гигант като Кока Кола не са достатъчни за постигането на благородната цел да се спаси планетата за бъдните поколения. Необходими са усилията на повече компании, обединяване на повече идеи, а защо не и бизнес интереси, в името на глобалната цел - да променим света към по-добро, заключава Джеймс Куинси.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща