Светът наблюдава уникалното явление Витлеемска звезда

Двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн се "сближават" видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта

Климат / България
3E news
1371
article picture alt description

Днес светът наблюдава за първи път от 800 години насам, така наречената Коледна или Витлеемска звезда. Уникалното явление се получава, когато планетите Юпитер и Сатурн се подредят в така наречената велика връзка и изглеждат почти като една звезда. От НАСА посочват, че двете планети ще са на разстояние само една десета от градуса, което е приблизително дебелината на една монета. Небесният феномен ще може да се види от всяка точка на Земята. Коледната звезда ще се появи ниско в западното небе около час след залез Слънце.

Двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн се "сближават" видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта. Подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.
Последните почти толкова "близки съединения" на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г. В действителност "сливането" ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти няма да е малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите.
Слънцето в София ще залезе днес в 16.56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо. Краят на "съединението" на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила - в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто, станало тогава, което се свързва с раждането на Иисус Христос.  „Витлеемската звезда“ е когато Сатурн, Юпитер и Марс са заедно под същия знак. Тя се основава на митологията, че около 2 г. пр. н. е. е имало  съвпадение между Сатурн, Юпитер и Марс и трима мъдреци-астролози или „тримата мъдреци“, предсказали раждането на дете да бъде спасител за хората, намиращи се в точката, където земната ширина и дължина на тройната връзка е същата като небесната ширина и дължина (и в средното небе) на това географско местоположение. Такова дете би станало инициатор на нова епоха в световната история.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща