Румен Овчаров: За пръв път чувам от американски представител подкрепа за АЕЦ с руско оборудване

България трябва да обяви как ще компенсира енергетиката след затварянет на ТЕЦ-овете през 2030 г.

Енергетика / България
3E news
962
article picture alt description

"Идеята на американската посланичка е в АЕЦ "Козлодуй" да се построи реактор, същия реактор - с руско оборудване, но с американска турбина. Трябва да отбележа, че за пръв път чувам от американски представител подкрепа за изграждането на атомна централа с основно руско оборудване“. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

 Но оттук нататък следват въпросите. С какво 7-и блок в "Козлодуй" е по-добър от 1-ви блок в "Белене"? Какво се случва с 2-ри блок в "Белене"? Ще има ли 8-и блок в "Козлодуй"? Какво печели България като мести площадката си от "Белене" в "Козлодуй"? Има прекалено много въпроси, а ние нямаме време", каза Овчаров.
По темата за атомната енергетиката на България той заяви още, че до 2030 г. България трябва да намали емисията си на газове с 55%. "Как ще я намалим и с какво ще е компенсираме като затворим ТЕЦ-овете?", попита бившият министър на енергетиката.

По думите му трябва България да престане да си играе по тези въпроси и да се вслуша в експертите в тази област.
"Защото накрая ще стане така, че няма да се построи нито АЕЦ "Белене" - нито 7-и и 8-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" и ще останем без електроенергия", подчерта Румен Овчаров.

Социалистите сега са при болните хора и при лекарите, които имат нужда от помощ, при тези, които са карантинирани и имат нужда от храна, каза още Румен Овчаров.
"Депутатите и лекарите от левицата са там и хората го виждат. Те помагат реално, а не хвърлят чужди пари от прозореца на джипката", заяви Румен Овчаров.
"Април месец бяхме страната с най-малко заразени и една от страните с най-нисък ръст на БВП за второто тримесечие. Ноември месец сме страната с най-голяма смъртност и с най-нисък ръст на възстановяване на БВП за третото тримесечие спрямо второто. Това не е ли очевидно доказателство за т.нар. "управление" на кризата", запита Овчаров. "Управление означава целеполагане, планиране, организация и контрол. Нито едно от тези четири неща не беше реализирано в т.нар. "управление" на кризата - пълен провал", изтъкна той. Според Румен Овчаров трябва да се говори не за управление, а за влачене по линията на най-малкото съпротивлението, което в един момент се е превърнало в свободно падане.

"Ключовата тема на следващите избори няма да бъде корупцията и съдебната система, а провалът в управлението на кризата. Това е причината, поради която правителството и Бойко Борисов най-после усетиха, че трябва да започнат да вземат мерки", отбеляза социалистът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща