Ролята на ВЕИ в енергийната мрежа ще нараства, както ще правим с АЕЦ?

Енергетика / България
3E news
2181
article picture alt description

Коментар на Боян Рашев

Графиката долу показва товара на електроенергийната ни система в последните 7 и следващите 7 дни (прогноза). Това е класическа крива за края на лятото и началото на есента, когато още не се ползва отопление. Подобно е положението и през април-май. През лятото има малко по-високо потребление по обяд само в горещите дни (за климатици).

АЕЦ Козлодуй дава непрестанно едни 2000-2150 МВ и няма как ефективно и безопасно да сваля и качва мощност - просто това не е ролята на един АЕЦ. ПАВЕЦ Чаира поема единия му реактор през нощта, но после през деня трябва да генерира, за да е наличен за следващата нощ.

Днес България има около 1800 МВ слънчеви и вятърни централи, за които има планове бързо да растат - към 2025 г. примерно трябва да имаме поне 2500 МВ. Само гигантският проект в Хасково ще добави 400 МВ нови фотоволаици, ако бъде реализиран. Около България (Румъния, Турция, Гърция) се случва подобен процес - слънце и вятър се инсталира масово.

Всички останали български централи се грижат само за регулиране и покриване на пика в 19-21 ч. Сещате ли се какво разхищение на ресурс е това?

Тук задавам два прости въпроса към хората, които разбират: Какво се случва с АЕЦ Козлодуй в тези дълги периоди от време, ако има слънце и вятър, които приоритетно трябва да бъдат вкарани в мрежата?

А ако вземем наистина да направим още един АЕЦ (поне +1000 МВ, които трябва да работят нон-стоп), тогава какво се случва с всичкия този ток?

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща