Рисковете 1700 души да останат без работа и възможностите за зелена икономика в Хасковска област

Енергетика / България
3E news
612
article picture alt description

Над 1700 души могат да останат без работа в Хасковска област след закриването на въгледобивния сектор в Маришкия басейн заради целите на Зелената сделка, каза Стефан Димитров, председател на работодателската организация- КРИБ-Хасково, цитиран от 24 часа. Това става ясно след среща на експерти на Световната банка и Областния съвет за развитие.

Целта е да се изготви анализ на заинтересованите страни относно подготовката на Териториален план за справедлив преход на областта, заложен в Програмата „Региони в растеж“. Приоритет на всички трябва да бе запазването на работните места на служителите от отпадналите енергийни мощности.

На срещата Димитров припомни последствията от закриването на рудните комплекси на територията на община Димитровград, когато 11 000 души от Димитровград, Маджарово и Минерални бани остават без работа.

Затова България трябва да насочи част от 6 –те млрд. евро за финансиране на прехода към зелена икономика по Фонда за спарведлив преход и стълб 2 „Зелена България“ на българския План за възстановяване и устойчивост към Хасковска област. Одобрени от ЕК за момента са Стара Загора, Кюстендил и Перник. Според Димитров това ще даде възможност на хората в региона, които ще останат без работа, да се адаптират.

Той предложи на срещата няколко възможности за региона, които да бъдат разгледани. Сред тях е създаване на водороден клъстер „Загоре“, част от Националната водородна стратегия и включването на региона в инициатива Европейски водороден гръбнак (European Hydrogen Backbone).използването на водородна инфраструктура ще улесни използването на зелен водород. Бяха представени и възможностите на проект за производство на зелен водород от „Неохим“. Възможно е също да се работи за развитие на железопътната инфраструктура и създаване на железопътен зърнен терминал в полза на сектора, създаване на индустриална зона Хасково-Димитровград, изграждане на буферни паркинги в пограничния регион с автономни зарядни стани за електроенергия и водород.

Бизнесът смята, че трябва да се работи в посока създаване на енергийно автономни къщи и подобряване на Националната програма за енергийна ефективност. Важно е да се заложи в модернизация на съществуващи производства в област Хасково, в образование и нуждата от обновяване оборудването и методите за образование още в средните училища и гимназиите.

Навременното планиране и реализиране на инвестиции още преди закриване на енергийните мощности са основна мярка срещу обезлюдяването на регионите по пътя към зелена, кръгова икономика, смятат от работодателската организация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща