Рекорден ръст на светлия бизнес в България

Икономика / България
Галина Александрова
719
article picture alt description

Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) измерва светлата част на българскатаикономика, се е повишил с 4,55 пункта и е достигнал рекордно ниво от 79,10 пункта. Данните бяха оповестени днес на пресконференция, на която АИКБ обяви за девета поредна година стойността на индекса.

АИКБ изчислява Композитния индекс „Икономика на светло“ от 2010 г. До 2013 г. той нараства плавно, като единственият спад от 1,2 пункта отбелязва през 2014 г. От 2015 г. продължава тенденцията на неговия ръст:

Повишаването на стойността за изминалата година отразява не само обективни положителни явления и процеси в икономиката, които се отчитат от статистическия под-индекс, но и положителна промяна в оценките на бизнеса и служителите за динамиката и дела на неформалната икономика, което се отчита от социологическия под-индекс (макар и в по-малка степен).

Анализът на Композитния индекс показва увеличение на стойността и на двата под-индекса. Статистическият индекс отчита ръст от 4,4 %, а социологическият – 0,15 %. Това означава, че постигнатите реални успехи все още не са оценени от работодателите и заетите лица и че е необходима по-сериозна информационна кампания.

 Сред основните причини за положителните тенденции са финансовата и икономическа стабилност в страната, предприетите нови мерки за подобряване на бизнес средата и ограничаване на неформалната икономика, увеличаване на обема на износа на България, общото намаляване на интензивността на основните стресогенни фактори, които създават негативни психологически нагласи сред бизнеса, както и отсъствието на миграционен натиск по границите на страната ни.

От АИКБ отчитат, че през 2018 г. причините, които задържат засилването на положителните тенденции в изменението на индекса „Икономика на светло“, са липсата на работна ръка, която е основен проблем на българския бизнес, новото рязко административно повишаване на минималната работна заплата, което пък от своя страна е довело до повишаване на „сивите“ практики в някои сектори. Външните фактори, които са повлияли на повишаването на индекса са задълбочаващата се икономическа криза в Турция, продължаващите санкции на ЕС срещу Русия и съответни контрасанкции, както и назряващите търговски конфликти между САЩ и Китай, САЩ и ЕС и САЩ и партньорите им то NAFTA.

Докладът за изчисляването на КИ и материалите от негово представяне може да намерите на сайта на АИКБ на адрес: http://bica-bg.org/Композитен индекс

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща