Радев: Проектите в „Три морета“ надвишават многократно бюджета ни, но интересът към тях от цял свят расте

За реализацията им трябва и иновативен подход, а също сътрудничество в науката и техниката, подчерта той

Икономика / България
3E news
599
article picture alt description

Инициативите и проектите, които искаме да осъществим в рамките на инициативата „Три морета“ многократно надвишават средствата, с които разполагаме в момента. Но в същото време интересът към тях непрекъснато расте. Днес на форума в София за първи път имаме представител на Международния валутен фонд (МВФ) в лицето на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Имаме впечатляваща делегация от Конгреса на САЩ, имаме представители на бизнеса от Западна Европа, от Близкия Изток и Тихоокеанския регион. Това показва големия интерес към инициативата, която явно вече привлича международното внимание. Това каза президентът Румен Радев в приветсвеното си слово на международната конференция по инициативата „Три морета“, която се провежда в София.

Той отбеляза и присъствието на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, която присъства на форума. „Ние искаме сътрудничество с нашите южни съседи, защото без тях оста север-юг няма да е пълна“, подчерта Радев.

Според умите на държавния ни глава инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ продължава да се развива, което ще спомогне за привличането на средства за реализация на мащабните проекти в рамките на инициативата. „Само за последните няколко месеца вече имаме резултати и три инвестиции в енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Сигурен съм, че Централна и Източна Европа ще стане още по-привлекателна за по-мащабни инвестиции. Затова България продължава да следва подхода по пътя към глобалните капиталови пазари и публично-частните партньорства“, каза Радев.

Той призова и държавните и правителствени ръководители, участващи във форума в София, да продължат сътрудничеството си в рамките на инициативата, за да може да се подобри планирането и координацията, което ще доведе до максимално оптимално използване на бюджетите и европейските фондове за реализацията на проектите. А не трябва да се забравя и че има и други възможности за привличане на капитали и инвестиции и стимулиране на бизнеса.

Радев подчерта още, че за постигане на бъдещи успехи са необходими иновативни подходи в енергетиката, транспорта и дигитализацията, които да се основават на иновации и сътрудничество в науката и техниката. Затова България защитава нова визия за по-добра свързаност в наука, технологии и иновации. В тази връзка на форума в София са поканени и е организирана среща между агенциите за иновациите в нашите държави. „Надявам се, че те ще постигнат значителен напредък и ще стигнат до споразумение за сътрудничество“, отбеляза Радев.

„Въпреки, че България става кооорднатор на този проект в труден момент, вярвам, че тази среща и бизнес форум по-натам ще разкрият нашия потенциял и ще укрепят нашите възможности да развиваме сътрудничеството, за да създаваме резултати и качество“, каза още президентът. 


 


 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща