Работна група ще прецизира текстовете за създаването на ликвиден борсов пазар на природен газ

Депутатите от енергийната комисия приеха на първо четене измененията в енергийния закон и се ангажираха да отчетат грешките от електроенергийната борса

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
720
article picture alt description

Депутатите от енергийната комисия към парламента приеха на първо четене измененията в Закона за енергетиката, регламентиращи създаването на ликвиден борсов пазар за природен газ. Между първо и второ четене обаче ще бъде направена работна група, която да прецизира текстовете, като преди това експертите ще имат на разположение 28 работни дни, в които да внесат свои предложения.  Инициатор на измененията в енергийния закон е „Булгартрансгаз“.

Ако трябва ще направим и още една кръгла маса да чуем всички становища, тъй като това е стъпка, която България прави за пръв път, а и създаването на платформа за търговия с газ ще се отрази не само у нас, но и на съседните пазари, коментира председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Както стана ясно от изказванията по време на разискванията по направените предложения, целта е да се избегнат неудачите, които съпровождаха електроенергийната борса.  Експерти вече обърнаха внимание на необходимостта от прецизиране на текстовете, касаещи инвестициите в добива, а големи консуматори на необходимостта от гаранции.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обясни, че при подготвянето на измененията са взети най-добрите практики от съществуващите от 8-9 години борси. Ще се разчита както на инфраструктурната част, която „Булгартрансгаз“ развива за свързаност със съседните страни, свързването със съседни пазари за създаването на ликвидна борсова търговия. Тезата за развитие на газов хъб Балкан ще може да бъде развита и да бъде създаден ефективен пазар не само за България и региона, каза той.

 

Законопроектът е в синхрон с  приоритетите на правителството – диверсификация и либерализация и е само първата стъпка в тази посока, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че концепцията съдържа необходимостта от изграждане на липсващата инфраструктура за осигуряването на достъп на природен газ от различни източници и възможност за търговия с природен газ от тези различни източници. Тоест необходима е платформа за търговия, но безспорно има много моменти, които ще трябва да се доработят, каза министърът.

Като сериозна крачка към промяна на българската енергетика определи измененията в енергийния закон председателят на КЕВР Иван Иванов. „Днес правим сериозна крачка към изменение на две от основните задачи в българската енергетика през последните години. Това минава през демонополизация на доставките и демонополизация на вътрешния доставчик Булгаргаз. С днешните промени се тръгва именно към това . От тази гледна точка даваме подкрепа“, каза той и се ангажира с експертно участие в работната група, за да станат текстовете работещи. Той отбеляза и основните задачи на регулатора – контрол върху процеса на либерализация и освобождаването на посочените в законопроекта количества газ за борсата, контрол на платформата за търговия с небаланси и на търговията с природен газ, като припомни и последните изменения ва газовата директива, касаещи прозрачността при търговията. КЕВР освен това ще трябва да издаде и лицензията за оператора на платформата.

Що се касае до участниците ние приемаме че поне в началото не е необходимо въвеждане на лицензионен режим и виждаме че това е отчетено в изменението. Съществен момент за мен е, че с това ние ще стъпим на равна нога с колегите от Сърбия и Гърция, които имат такъв режим и второ - за създаването на регионален пазар на природен газ, отбеляза Иванов.  Той изрази очакване за повишаване на конкуренцията между участниците, но също и на потреблението на синьо гориво в страната. В подкрепа на борсата и с ангажимент за експертност се обяви и председателят на БЕХ Петьо Иванов.

Директорът на Главна дирекция „Енергетика“ към ЕК Клаус-Дитер Борхард от своя страна припомни състоянието на пазара в България преди четири години.

Трябваха ни четири години, за да стигнем дотук, каза той. Българи беше със затворен пазар, с един доставчик, високи цени, липса на свързаност. Отправната точка бе трудна, каза той, обръщайки внимание впоследствие на развитието на идеята за газов хъб Балкан.

Борхард определи идеята за Балкански газов хъб като правилна, а така, както и текстът за създаване на ликвиден борсов пазар за природен газ. Едното е инфраструктурата, другото – законодателната рамка, каза той. Експертът напредна на напредъка за интерконектори със съседните страни и определи като водеща газовата връзка с Гърция (IGB). В същото време Борхард наблегна на търсенето и на възможност за бъдещето на Трансбалканския газопровод.

„Трансбалканския газопровод  е нещо, върху което трябва да се съсредоточим, да намерим нова цел за него, да не е празен и да не остава неизползван актив“, каза той.

По отношение на измененията в закона за енергетиката, целящи създаване на газова борса, Борхард ги определи като 75 % правилни от гледна точка на бъдещето. В същото време той призова за независимост на регулатора, под чието наблюдение ще трябва да се развива пазара. „Важното е да не ограждате тази платформа със стена, но също така е важно да интегрирате съседните пазари. Важното е регионалният подход, а за него е необходимо доверие. Това интересува икономическите участници от съседните страни. Те ще имат интерес, само ако представите една открита, честна платформа със справедливи цени. Не е необходима свръх регулация, а достатъчно свободна рамка за участниците“, каза Борхард, като също обеща експертна подкрепа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща