Пътните строители спират с протестите, работна група ще търси решения на проблемите

В рамките на седмица-две може да има поне частично разрешаване на проблема със забавените плащания, обяви новият финансов министър Валери Белчев

Икономика / България
3E news
784
article picture alt description

Фирмите от пътностроителния бранш у нас остават в протестна готовност, но засега няма да правят такива демонстрации, защото вече водят активен диалог с държавата и тенденциите са той да доведе до разрешаване на проблемите в сектора, дори и поетапно. Това стана ясно от думите на председателя на Управителния съвет на Българска браншова камара „Пътища“ (ББКП) Стефан Чайков по време на брифинг след среща при премиера Стефан Янев, в която участие взеха още регионалният министър Виолета Комитов,а новият финансов Валери Белчев, както и представители на Министерството на правосъдието, на Агенцията за обществени поръчки и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Макар основната тема на разговорите е била предстоящата подготовка за зимното почистване и поддръжка на пътищата, от бранша са удовлетворени от разговорите и по отношение на забавеното разплащане от страна на държавата за извършени вече ремонти и строителство, което е и причината да спрат, поне засега, с протестите. „Удовлетворени сме, че диалогът продължава. Това, за което разговаряхме на срещата при президента Румен Радев, днес бе потвърдено и на срещата с премиера Янев и министерствата“, подчерта Чайков. „Готовността за протестни действия остава, но докато съществува дори минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не извършват или участват в протестни действия“, заяви още той.

Чайков съобщи също, че по разпореждане на Янев още в понеделник ще бъде създадена работна група между представители на свързаните ведомства и юридически и технически експерти на ББКП. Целите й ще бъдат няколко, но приоритетната ще е да се реши формата, по която ще стартира подготовката на зимното поддържане на пътищата, както и формата, по която ще се извърши разплащането за вече извършените дейности, както и по действащите договори.

„Тема за обсъждане в работната група ще бъде до някаква степен и бъдещето развитие на пътната инфраструктура, както и средствата, които ще се заделят за нея. Но това е една по-далечна задача. За нас е основен приоритет е да осигурим спокойствие и сигурност за фирмите-членове на нашата камара“, отбеляза Чайков.

От своя страна Комитова отбеляза, че зимната поддръжка на пътищата вече е била подсигурена чрез актуализацията на бюджета и заложените чрез нея допълнително 100 млн. лв., като тя изказа и благодарност към разпуснатия вече парламент, че е гласувал това предложение. Комитова обаче изрази съжаление, че Народното събрание не е погледнало по същия начин и на опита на служебното правителство да осигури средства за доплащане на извършените вече ремонтни и строителни дейности от страна на пътностроителните фирми. „Опитахме се да представим такова решение в Народното събрание и да получим санкция от него, че имаме право да разплатим извършените дейности, но не получихме такова одобрение“, каза Комитова.

Регионалният министър отбеляза, че по време на днешната среща е било обърнато внимание и на въпроса за многократната разлика в средствата, които се залагат в бюджетите на държавата и АПИ за пътни ремонти и строителство през последните 4 години, които са многократно по-малко в сравнение с възлаганите на фирмите от бранша дейности. И отново даде пример, че още до края на април т.г. бюджетът на АПИ от 382 млн. лв. вече е бил изчерпан според направените поръчки, а за дейностите през цялата година се оказва, че са необходими повече от 1 млрд. лв. Според думите й приблизително такава сума трябва да бъде заложена в бюджета за 2022 г., вместо да се разчита на излишъци в края на годината за разплащане към фирмите за извършените от тях ремонти и строител. Смятаме, че това ще донесе спокойствие и сигурност на всички граждани, че тези необходими и важни ремонти за цялата инфраструктура, ще ги има без никой да се притеснява кое правителство е на власт, коя партия или коалиция е спечелила изборите“, каза Комитова.

От своя страна Валери Белчев отбеляза, че краткосрочният проблем с пътностроителните фирми е решен, тъй като след актуализацията на бюджета няма да има стрес върху ресурса, ще има достатъчно средства, за да може да започне подготовката за зимния сезон.

Той изказа удовлетворението си и от започналия конструктивен диалог с бранша, благодарение на който ще има възможност държавата и пътностроителните фирми да продължат планирането на дейностите по пътищата и бюджета за следващата година заедно. По отношение на по-големия проблем – задълженията на държавата към тези компани, Валери Белчев подчерта, че към момента не може да се даде конкретен срок за разплащане на всички текущи задължения. Затова е и била създадена тази работна група, за да може чрез нея да се преговаря и да се договорят възможностите както от правна, така и от финансова гледна точка. „Вярвам, че сравнително бързо, още в рамките на следващите 1-2, ще можем да дадем допълнителна информация по този въпрос“, каза новият финансов министър.

От своя страна по тази тема Чайков отбеляза, че фактурираните и неразплатени средства към фирмите в момента са в размер на 222 млн. лв. Като припомни, че има други, които са фактурирани, но и платени. По отношение на срока, в който всичко дължимо на пътностроителните фирми би трябвало да бъде изплатено, Чайков отбеляза, че конкретика ще може да има тогава, когато работната група напредне в своята работа, а най-добре и я е приключила.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща