Проф. Тасев: Сложно ще бъде излизането на битовите потребители на свободния пазар

Енергетика / България
3E news
858
article picture alt description

До 2025 г. всички битови потребители на ток трябва да излязат на свободния пазар, припомни пред bTV проф. Атанас Тасев. Той добави, че като страна член на ЕС ние сме задължени до 2025 г. изцяло да либерализираме пазара на електроенергия. Според него за битовия потребител това е доста сложен процес и ще излязат още търговци, които да се грижат за това.

Според експертта намалението на тока сега не е свързано с пандемията, регулаторът обикновено се произнася с полза на потребителя, каза още той. Тасев добави, че от От 1 юли страната ни влиза в нов ценови период само за регулирания сектор. С предложените изменения в Закона за енергетиката, се планира на свободния пазар да излязат около 300 000 нови небитови потребители. Общо взето около 10 милиарда киловатчаса остава регулирания пазар, при общо потребление от около 32 милиарда. Така, че става въпрос за една трета от реалното потребление на страната, обясни проф. Тасев.

Проф. Тасев е и оптимист, че до края на годината можем да се свържем българската и сръбската газопреносна система. Това се очаква да се случи чрез завършването на газопровода „Балкански поток“. Той бе категоричен, че няма да плащаме неустойки, а и пандемията не забави много проекта, заяви още проф. Тасев.

По думите ми всеки месец до август ще се понижават цените на природния газ, а оттам и на парното. Все пак КЕВР ще прецени как точно това да бъде отразено в сметките на потребителите, заяви още проф. Тасев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща