Прокуратурата огласи нови доказателства за източването лични данни от НАП

Икономика / България
Галина Александрова
194
article picture alt description

Нови доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП оповести днес прокуратурата. Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров в четвъртък, предават БГНЕС и БНР.

Днес документите вече са публични. Документите включват чатове, протоколи от разпити на свидетели, и протоколи от свидетелски показания на "хакнати" медии и застрахователни дружества.

Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.

"От сървърите на НАП са източени личните данни на над 5 млн. български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности (три имена, ЕГН и заемана длъжност).

Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи", се казва в съобщение на Спецпрокуратурата.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща