Проектът за АЕЦ "Белене" ще се отрази положително на развитието на електропреносната мрежа на България

Проектът за нови ядрени мощности засега не е включен в 10-годишния план на ЕСО, поради липсата на писмено заявени намерения

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
952
article picture alt description

В публикуваните досега 10-годишни планове за развитието на Електроенергийната система на България, изготвени от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) не е предвидено включването на нови ядрени мощности. Причината е, че към настоящия момент няма писмено заявени намерения. В същото време при положително решение за развитие на проекта ЕСО ще го включи в следващия си 10-годишен план. Това обясни председателят на управителния съвет на ЕСО Антон Славов в рамките на традиционната международна ядрена конференция на Булатом  „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“. Славов представи сегашните намерения за развитие на мрежата от 400 и 110 киловолта. разработени въз основа на прогнозата за развитие на производството и потреблението на електрическа енергия, Те  показват преобладаващи направления на пренос изток → запад и север → юг.

Така  при мрежа 400kV дейностите са насочени по изграждането на нови електропроводи, които са проекти от общ европейски интерес:

−      п/ст „Марица изток“ – п/ст „Неа Санта“ (Гърция);

−      п/ст „Пловдив“ – п/ст „Марица изток“;

−      п/ст „Марица изток“ – ОРУ ТЕЦ МИ3;

−      п/ст „Марица изток“ – п/ст „Бургас“;

п/ст „Бургас“ – п/ст „Варна

В по-дългосрочен план  се предвижда изграждането на следните нови електропроводи 400kV:

−      п/ст „София запад“ – п/ст „Ниш“ (Сърбия);

−      п/ст „Пловдив“ – п/ст „Царевец“;

−      ВС „Ветрен“ – п/ст "Благоевград".

По отношшение на развитието на мрежата  110kV се предвижда подобряване сигурността на пренасяне на електроенергията от разпределеното производство на ВЕИ; присъединяване на малки конвенционални централи; подобряване сигурността на захранване на отделни райони, както и подобряване обмена на електроенергия с разпределителните мрежи. Проект като АЕЦ "Белене" ще подобри променливостта, предизвиквана от ВЕИ. 

По думите на Славов,  изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Белене“ ще се отрази положително върху развитието на мрежата и на двете нива – 400 и 110 киловолта и разбира се то включва и изграждане на съответните подстанции. Ефектът ще е положителен и то гледна точка на подобряването на  укрепването на вътрешния пръстен от 400 киловолта, а и ще се подобри захранването в райони около Свищов, Плевен и Русе.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща