Проверяват напредъка на дейностите по изграждане на интерконектора Гърция-България

Енергетика / България
3E news
862
article picture alt description

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България – проекта IGB, съобщи пресслужбата на енергийното министерство.

Инспекцията ще се извърши на 11-ти ноември 2019 г., понеделник, от 11.00 часа, между селата Войводино и Орлово, област Хасково.За участие в нея са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други.

Проектът IGB предвижда изграждането на газов интерконектор между Гърция и България, като свързващите точки за двете държави са при градовете Комотини и Стара Загора. Реализацията на приоритетния за страната проект е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа. Той е включен в списъка на проектите от общ интерес и е отбелязан като водещ проект в инициативата CESEC (Енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа). Правителствата на България и Гърция са определили IGB за проект от национално значение. Интерконекторът е ключова част от стратегията за по-голяма интеграция на пазарите на газ, която включва проекти за взаимосвързаност България - Гърция, България - Румъния, Румъния - Унгария.

През октомври по време на официална церемония  в присъствието на министрите на енергетиката на Гърция и България бяха подписани редица ключови споразумения и договори по проекта IGB, които уреждат финансирането и потвърждават бизнес модела на проекта. Тяхното успешно финализиране е предпоставка за пълната мобилизация за строителство на газовия интерконектор.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща