Природозащитници: Строителството на Алепу трябва да се провери веднага

Климат / България
Маринела Арабаджиева
975
article picture alt description

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и неговото правителство по повод започналото строителство на Алепу на брега на Черно море, в което настоява за спиране на строителството на Алепу.
 
„Обръщаме се към Вас във функцията Ви на еднолични органи на централната изпълнителна власт, назначаващи и контролиращи областните управители, Дирекцията за национален строителен контрол и Регионалните инспекции по околната среда и водите, които са допуснали и разрешили строителството в района на Алепу, привличащо вниманието на българските граждани последните седмици.
 
Това строителство се намира в две защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в границата на обекта от Рамсарската конвенция „Комплекс Ропотамо“.
 
Съгласно чл. 10 ал. 3 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в имота, в който се извършва строителството е допустимо такова със следните параметри:
 
интензивност на застрояване до 0,5, минимална озеленена площ минимум 70 % и височина на застрояването до 7,5 м.
 
Обаче Вашите подчинени органи, в нарушение на ЗУЧК, са допуснали и разрешили в този имот интензивност на застрояването – 1, процент на озеленяване 50% и височина на застрояването – 10 м.
 
Всъщност на три метра от плажа те са допуснали строителството на шестетажни сгради със застроена площ - 1200 кв.м. и разгърната застроена площ - 7300 кв.м.
 
Очакваме да разпоредите да се извършат проверки от независими Ваши структури и ако се потвърди нарушението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, да спрете незаконното строителство, а виновните длъжностни лица да понесат своята отговорност.
 
Надяваме се фактът, че представителите на собственика на строежа и на строителя - Главболгарстрой холдинг АД, са винаги добре дошли в кабинетите на властта, няма да попречи на защитата на справедливостта и законността.“
 
Коалицията „За да остане природа в България“ организира протест вечерта на 24 януари за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след окончателното решение на Върховния административен съд за Пирин.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща