Природен газ и биомаса – горивата, които са част от бъдещето на производството на енергия

Енергетика / България
3E news
794
article picture alt description

Преди време една от най-зависимите от въглищата европейска държава Полша взе решение да се фокусира върху развитието на офшорната вятърна енергия. С други думи, Североизточната страна ще замени част от производствата, произвеждащи енергия с мощности, които създават енергия от вятър. С това решение Полша стартира изпълнението на Националния план за енергията и климата 2021-2030 година, който трябва да доведе до увеличаване на дела на възобновяемите източници до 2030 година, към което се стреми Европейският съюз. Това беше поредната стъпка на полското правителство, с която засвидетелства намеренията си да работи по реализиране на целите на Европейския съюз, фокусирани върху достигането на въглеродонеутралност през 2050 година.

Щом Полша като голям производител на енергия от въглища може да се адаптира към новите условия, които Европейският съюз поставя, защо България да не може?

Намерихме местен пример за топлофикация, работеща с основно гориво природен газ и внедрила доказани екологични технологии за производство на енергия. Очевидно е, че топлофикациите на въглища могат да се поучат от добри примери от техните колеги, управляващи централи с основно гориво природен газ.

Оказва се, че от години Топлофикация Велико Търново произвежда енергия не само от природен газ, но е преработила водогреен котел за работа на не какво да е, а на екологична биомаса. За биомаса се приемат различни отпадъчни продукти от дърводобива, дървообработването и земеделието. Биомаса е дори най-обикновената слама, независимо от каква растителност е. Тя е широко прилагана в Европейския съюз за производството на енергия и е доказан във времето ефективен възобновяем източник на енергия.

Миналата година от Топлофикация Велико Търново обявиха, че са инвестирали и в още един когенератор за високоефективно производство на електрическа енергия. Новото съоръжение ще допринесе за увеличение на количеството произведена енергия от природен газ, който се счита също за добра алтернатива на фосилните горива.

„Когенераторът представлява газов двигател, притежаващ електрически генератор. Топлината, отделяна от двигателя, се използва за различни цели, което е и основното предимство. Сред тях са обезпечаване на производствени процеси, отопление, охлаждане и други. Благодарение на когенератора се постига висок коефициент на полезно действие.“ обясни изпълнителният директор на Топлофикация Велико Търново инж. Александър Димитров.

По думите на инженера когенерационните инсталации са много разпространени не само на Стария континент, а и в света и най-често се налагат като основни или допълнителни мощности в топлофикационни електроцентрали.

„Когенераторите произлизат от флота. Първоначално са използвани за задвижване на големи плавателни съдове, впоследствие приложението е разширено.“ разказа инж. Димитров.

Директорът посочи,че експлотацията на новия когенератор ще удовлетвори в дългосрочен план нарастващите екологични изисквания към топлофикациите, налагани от Европейския съюз и ще предостави възможност за създаване на по-гъвкавки програми за клиентите.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща