При какви условя се обявява полицейски или вечерен час

Заради коронавирусната пандемия подобни строги ограничения бяха въведени в много страни по света, призив за полицейски час и в България отправи и главният прокурор Иван Гешев

Икономика / България
3E news
775
article picture alt description

Коронавирусната пандемия се разпространява бързо и почти е завладяла планетата. По последни данни на „Ройтерс“ към 30 март, заразените са общо 777 029, излекуваните са 189 462, а умрелите – 37 561. Това принуждава властите по света да предприемат силно ограничителни мерки, понякога и много крайни, за да се справят с разпространението на опасния вирус.

Някои стигнаха и до най-крайните – да въведат полицейски или вечерен част. Комендантски (полицейски) час действа във Великобритания, Йордания, Индия, Испания, Италия, Сърбия, Черна гора, Кипър и в много щати и отделни градове на САЩ, както и само определени градове в още много други държави.

В България също има подобни призиви. Преди две седмици главният прокурор Иван Гешев предложи да се въведе вечерен час и още по-строги мерки за придвижване, както и по-голям контрол на придвижването в големите градове.

Какво показва практиката, а и законодателството? При какви условия се обява комендантски или вечерен час в различни страни по света:

1. Опити за преврат, продължителни организирани протести

Това може да са повод за обявяване на комендантски час. През 2017 г. в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния, след уличните безредици беше наложен полицейски час. Преди това имаше сблъсъци между крайните десни и техните противници, което принуди властите въведоха първо извънредно положение. Сблъсъците започнаха заради акция срещу запазването на паметника на генерала от армията на Конфедерацията по време на Гражданската война Робърт Лий. При безредиците един човек е убит.

През 2019 г. е наложен полицейски час в чилийската столица Сантяго. Това стана след продължителни протести, заради покачване на цените на билетите за метро. Протестите в крайна сметка доведоха до безредици, които принудиха властите да въведат полицейски час.

А през 2014 г. в Тайланд беше въведен полицейски час, след държавен преврат и продължителни безредици в страната. Освен полицейски час, беше забранено на телевизионните канали да излъчват програми вечерта и да работят радиостанциите.

2. Извънредна ситуация

Според законите за извънредното положение в различните страни, извънредни ситуации са онези, които са причинени от природни бедствия и технически характер, извънредни ситуации , свързани с околната среда, включително епидемии, пандемии, епизоотии, в резултат на аварии, природни и други бедствия, които могат да доведат до жертви, увреждане на човешкото здраве и околната среда, значителни материални щети и нарушаване на условията на живот на населението, които изискват широкомащабни спасителни операции и други спешни действия.

Ако говорим за предишни епидемии от коронавирус (SARS  през 2002-2003), тогава беше въведен комендантски час в държави като Грузия, Черна гора, Кипър, Тайланд, както и в няколко други страни и отделни щати на САЩ.

3. Война

По време на военни действия в повечето страни се въвежда комендантски час. Последните примери се отнасят за държави като Либия, Сирия и Ирак. Във всички тези страни се водеха военни действия. По-специално през 2019 г. в Ирак започнаха протести, с които властите решиха да се справят чрез въвеждането на комендантски час, наред с други ограничителни мерки.

В Сирия такава мярка като вечерен час се предприема от властите от 2011 г. В градовете с най-големи безредици беше въведен и по-строг полицейски час.

В Либия също беше въведена такава мярка. По-специално през 2013 г. в големия град Бенгази бе въведен полицейски час, заради безредици и нападения срещу чуждестранни мисии и държавни учреждения.

4. Терористични нападения

През 2015 г. с указ на френския президент Франсоа Оланд, след поредица от терористични атаки в Париж, в страната бе въведен временен комендантски час. Подобна мярка беше въведена отново същата година след поредица от терористични нападения в Париж на 13 ноември 2015 г., в резултат на които 153 души бяха убити, а други 200 бяха ранени. Последна и въвеждане на извънредно положение в цялата страна.

5. Провеждане на големи международни събития

За провеждането на големи международни събития са необходими строги мерки за сигурност, тъй като важни политически и икономически лидери от много страни по света идват на подобни събития.

Въпреки че властите официално не обявяват комендантска час, но всъщност градът, в който се провеждат подобни събития, е на практика затворен или се налагат строги ограничения за придвижване на жителите на града.

По-специално по време на форума в Давос властите предприемат изключително строги мерки, за да гарантират безопасността на всички участници във форума. Мерките за сигурност включват и въздушно наблюдение с хеликоптери. Броят на военните в града рязко се увеличава. Не е възможно външни лица да влязат на неговата територия.

Подобни мерки са предприемат и по време на срещите на върха на лидерите на Г-20. Тогава дори училищата са затворени, а придвижването в града е ограничено.

6. Борба с престъпността, вечерен час за деца

Много градове по света имат закони, насочени към безопасността на децата. Сред тези мерки е и вечерният час за деца. През 2010 г. в Москва бе въведена вечерен час, който започва в 22 часа и продължава до 6 часа сутринта. През това време на децата под 16-годишна възраст е забранено да се движат в града и да посещават заведения и концерти, ако не са придружени от възрастни хора.

Подобни закони действат в повече от 500 американски града, където деца под 18 години не се допускат да излизат на улицата след 23 часа.

В Австралия юношите от 13 до 16 години нямат право да напускат дома си без придружител през нощта.

През 2007 г. в Тайланд беше приет закон, според който децата на възраст под 16 години нямат право да излизат от къщата през нощта без родителите си.

В Германия тийнейджърите под 16 години нямат право да посещават клубове след полунощ. Освен това, за да отидат на концерта, деца под 18-годишна възраст се нуждаят от писмено разрешение на родителите. Подобни мерки бяха въведени и във Великобритания, където на тийнейджърите е забранено да бъдат на открито през нощта, без възрастен придружител.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща