Преподаватели от Козлодуй представиха проект „Ядрено бъдеще за чиста планета“

Енергетика / България
3E news
511
article picture alt description

Преподавател от професионалната гимназия по ядрена енергетика ,,Игор Курчатов“ в Козлодуй участва в Национална конференция STEM – Образование и иновации.
На конференцията инж. Надежда Ранделова от ПГЯЕ „Игор В. Курчатов“ представи проект „Ядрено бъдеще за чиста планета“. В създаването на STEM проект, екип от ученици предлага свои идеи за прилагане на STEM обучение в съвместното изучаване на специалности специалност „ядрена енергетика“ с подкрепата на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД и „Управление на РАО“ в партньорство с Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, съобщиха от ПГЯЕ „Игор В. Курчатов“.

Целта на този доклад е привличането на все повече млади хора в ядрената индустрия за постигане на високи резултати с отговорността и желанието за професионална изява и развитие. Като резултат от предложените идеи, учениците разработиха проект „Ядрено бъдеще за чиста планета“, с който средношколците участваха в международно състезание под патронажа на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) и бе допуснат до втори кръг на международно състезание.

Националната конференция STEM Образование в България има за цел да създава и разпространява знания в областта на STEM, STEAM и други области на знанието. Основни теми на ангажимент са: STEM образование; Информираност за кариера в STEM; STEM в обществото и икономиката и STEM иновации.

Главни принципи на конференцията са:
- Създаване на баланс между STEM на теория (методология, модели и др.) и практиката (STEM професиите и практическите умения).
- Развитие на сътрудничество между образованието и индустрията.
- STEM Образователни иновации с прагматичен и приложен характер при формалното и неформалното обучение.
- Изграждане на ефективни STEM общности (организации партньори, родители, алумни, мн.др.) и мрежи с висок ангажимент и ясно дефинирани цели и отговорности.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща