Премиерът Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
774
article picture alt description

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, днес, 10 април, съобщиха от правителствената информационна служба.

Държавните и правителствени ръководители на страните членки ще обсъдят последните събития във връзка с Брекзит по време на работна вечеря във формат ЕС-27.

Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март. Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март 2019 г., при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април 2019 г. В тази връзка, на 5 април 2019 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г. В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент, както и за конструктивно сътрудничество с ЕС.

Лидерите ще обсъдят и възможностите за алтернативен по-дълъг срок за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща