Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
210
article picture alt description

Не си представям по-добри приятелски отношения между Долна Австрия и България, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер. „С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“, изтъкна още премиерът Борисов. Българският министър-председател подчерта също отличните си отношения с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц  и огромния обем работа, свършен по време на председателствата и на двете страни на Съвета на ЕС. „Имаме много идеи, които обсъдихме сега във връзка с бъдещето на Западните Балкани и на региона“, добави премиерът Борисов.

 

По време на срещата си с Йоханна Микл-Лайтнер, министър-председателят Борисов отбеляза, че доброто партньорство с Долна Австрия е пример за насърчаване на по-тясно регионално сътрудничество между градове, общини и компании. По думите му има реални възможности за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство. „В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот“, подчерта премиерът. Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии. Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност. Борисов посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България.

 

Министър-председателят Борисов специално обърна внимание на общото разбиране за огромното значение, което има връзката между науката и бизнеса за икономическия просперитет. Българският премиер добави, че страната ни изключително цени австрийския опит, който е много полезен при утвърждаването на дуалната система на професионално образование в България.

 

В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов изрази удовлетворение от отличните двустранни отношения с Австрия и от активния политически диалог на всички нива. Премиерът отбеляза конструктивното сътрудничество с Австрия и близките позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз като европейската перспектива на Западните Балкани, миграцията, сигурността, Дунавската стратегия. Отношенията ни с Австрия са близки и приятелски, заяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Австрия е традиционно важен политически и икономически партньор на България.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща