Президентът Радев се среща с руския държавен глава Владимир Путин

Икономика / България
Галина Александрова
408
article picture alt description

Президентът Румен Радев се среща днес с руския му колега Владимир Путин. До 8 юни българският държавен глава ще бъде на посещение в Руската федерация за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Днес българският държавен глава ще проведе среща със своя руски колега президента Владимир Путин. Това е втората среща между двамата държавни глави след разговора им в Сочи през месец май 2018 година, на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване. В делегацията с президента са вицепремиерът Марияна Николова и председателят на парламентарната комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

Двамата лидери ще разговарят в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

България и Русия трябва да продължат сътрудничеството си в енергетиката и военната сфера независимо от санкциите срещу Москва и паралелно с превъоръжаването на българската армия. Това заяви Румен Радев в интервю, дадено за руската информационна агенция ТАСС в навечерието на участието му във форума в Санкт Петербург.

За да бъдат снети санкциите срещу Русия, трябва и „двете страни“ в конфликта в Източна Украйна да спазват Минските договорености. Това обаче не бива да ни пречи да развиваме българо-руското сътрудничество, „така, както го развиват нашите западни партньори“, подчертава държавният глава.

Президентът потвърждава, че България планира да получава руски природен газ и по газопровода „Турски поток“, но повтаря позицията си, че „най-надеждни и най-евтини“ биха били преките доставки през Черно море.

Румен Радев подчертава пред ТАСС, че осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“ е „неизбежно“ предвид вложените милиарди на българския данъкоплатец и необходимостта на българската индустрия от надеждни енергоизточници.

Според президента „взаимноизгодното“ сътрудничество с Русия е нужно на България за поддържане на бойната готовност на наличното въоръжение на българската армия, понеже средствата, отделяни от правителството, са недостатъчни за пълно превъоръжаване.

Радев се обявява за „пълноценен диалог“ между НАТО и Русия. Предстоящото присъединяване на Република Северна Македония в Алианса „не може да бъде заплаха за никого“, а като цяло разширението на НАТО ще служи за „сдържане на конфликтния потенциал“ в Западните Балкани.

По-късно през деня Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общност в Санкт Петербург.

На 7 юни българският държавен глава ще участва в президентския панел на Петербургския международен икономически форум, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 година.

В рамките на визитата си в Санкт Петербург президентът Румен Радев ще проведе среща и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, както и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян..

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща