Президентът Радев пред синдикатите: Търси се начин ТЕЦ „Марица Изток“ 2 да продължи да работи и след 1 юли

Енергетика / България
3E news
656
article picture alt description

Президентът Румен Радев обсъди със синдикатите проблемите в енергетиката и бъдещето на комплекса „Марица Изток“. На срещата стана ясно, че служебният енергиен министър ще предложи решение, за да може ТЕЦ „Марица Изток“ 2 да продължи да работи и след първи юли: „Той ще предложи краткосрочно решение, така че централата - ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи и след 1-ви юли. Това си има друга цена обаче. Знаете там каква е цената на социалната поносимост на това решение и Министерство на енергетиката работи усилено за намиране на дългосрочно решение. Ние не можем да бягаме от необходимостта от този преход и декарбонизацията", заяви Радев.

„Винаги съм приветствал вашата борбеност за отстояването на този интерес, но очаквах по-голяма активност и миналата година, особено преди декември. Тогава, на Съвета на ЕС, предишният министър-председател прие пакета за 55% намаляване на емисиите на парникови газове. Амбициите на ЕС за декарбонизация се завишиха драстично – от минус 40 към минус 55%, без ясни и адекватни мерки за подкрепа на България. А ние сме най-засегнатата страна”, допълни Радев.

„Аз блокирах решението на Съвета на ЕС, но ние не може да блокираме до безкрай. Трябва да положим максимум усилие", заяви Радев. Държавният глава припомни, че енергетиката е тема и на Плана за възстановяване и устойчивост. „Преразглеждат се различни предложения, така че да се търси устойчиво и необратимо решение вбъдеще. Ние не можем да блокираме този процес и да бягаме от необходимостта от преход и декарбонизация. Социалните проблеми са налице и те трябва да бъдат защитени, но не може и преходът да се блокира”, коментира той.

„Трябва бързо да търсим рационални решения, защото хората чакат яснота. Това са хиляди човешки съдби и те трябва да бъдат в нашия фокус, но нека вземем пример и от останалите държави как правят успешна ефективна трансформация”, призова президентът.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни по време на срещата „След по-малко от няколко седмици ТЕЦ „Марица“ 2 е заплашен да спре. Подобна беше картинката и миналата година. Намеренията, които чухме от министър Живков - за един милион мегаватчаса за регулаторния период - всъщност означават ТЕЦ 2 да работи на по-малко от един блок, половин блок - 110 или 120 мегавата средно месечно, което веднага отправя въпроса какво се случва с целия комплекс. Всички си даваме сметка, че тук отговорност не можем да искаме по никакъв начин от служебното правителство. Това е несвършена работа в годините назад“. 

„Благодарим за тази среща и за Вашата бърза и навременна реакция. Този процес, колкото и да е неприятно, е необратим. Натискът, който виждаме от ЕК, че е извършван с ожесточение и е придружен от огромния ресурс от мерки, няма да спре”, заяви по време на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„До момента ангажимент от страна на държавата нямаше. От 3 години настояваме за 5-годишен план за компенсация. Такъв до момента няма. Няма дори r за 6 месеца  От тази гледна точка споделяме изцяло тревогата, че липсата на решения ни е довела до тази изключително критична ситуация”, посочи още той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща