През летните месеци „Топлофикация Перник“ се фокусира върху разширяване, ремонт и модернизиране на топлопреносната мрежата и производствените мощности

Енергетика / България
3E news
547
article picture alt description

"Топлофикация Перник" инвестира в модернизацията на съоръжения и рехабилитацията на топлопреносна мрежа и абонатните станции. Дружеството притежава и оперира над 140 км. топлопреносна мрежа, вкл. магистрални топлопроводи, отклонения и т.нар. „дворни мрежи“. Всички 740 бр. абонатни станции са оборудвани със съвременни системи за автоматика. В годишния бизнес план на предприятието са включени проекти за мащабни инвестиции и ремонти по топлопреносната мрежа и производствените съоръжения. Това позволява ограничаване на възможността за възникване на евентуални аварии през зимата. Извършените подобрения през годините и разделянето на топлопреносната мрежа на участъци допринасят и за това при плановите ремонти да не се изключва подаването на топла вода през лятото едновременно в целия град, а само на определени проблемни участъци. Пернишката топлофикация доставя топлинна енергия на над 20 000  битови и стопански потребители. Само през отоплителен сезон 2020-2021 г. са присъединени близо 300 нови клиенти, част от тях използват услугите на „Топлофикация Перник“ и като топлинен счетоводител.

"Целта е да се извърши текуща техническа профилактика, за да се осигурят стабилни и сигурни режими на работа на съоръженията за производството на енергия.Инвестирането на средства в технологично модернизиране на съоръженията ще доведе до увеличаване на техния експлоатационен живот с 30-40 години", каза Ясен Кацаров, директор на "Топлофикация Перник". Той сподели, че при тях се  прилага техническа програма, която позволява своевременно откриване, както и по-бързо и сигурно отстраняване на повреди по мрежата.  „Реализират се проекти за въвеждане на системи за дистанционно отчитане на консумираната топлинна енергия, внедрена е нова система за подобряване на отчитането на консумираната топлинна енергия в абонатните станции“, допълва Кацаров.

Директорът на предприятието посочи, че продължават дейностите и по изграждане на нови топлопроводи и абонатни станции. Планирано е замяната с нова тръби на около 1,4 км. от топлопреносната мрежа, което ще даде възможност на битови и стопански обекти да използват удобствата на екологично чистата услуга централно топлоснабдяване. "Ние инвестираме в енергийни проекти, които допринасят хората да имат качествено топлоподаване. Тези инвестиционни намерения винаги са били предизвикателство за нас и амбицията на целия ни екип е да продължим работата си в този сектор.", каза Кацаров.

"Повишаването на енергийната ефективност е обща цел на държавата, на предприятията и на всеки отделен гражданин и потребител на енергия от всякакъв вид. Като производител на топлинна и електрическа енергия, ние полагаме максимални усилия да работим ефективно, да намаляваме разходите за производство, както и технологичните загуби", заяви Кацаров. По думите му това от своя страна дава възможност на потребителите да управляват консумацията на топлинна енергия в жилищата си, да спестяват и така да оптимизират сметките си. „Клиентите, които използват нашите услуги за топлинно счетоводство, са доволни от работата ни. Факт е, че за изминалия отоплителен сезон няма подадена нито една жалба във връзка с предлаганата от дружеството услуга за топлинно счетоводство. Предимството на „Топлофикация Перник“ е, че осигуряваме  на клиентите си възможност за избор на уреди за дялово разпределение на конкурентни цени", коментира още Кацаров.

"Наред с активната инвестиционна дейност, прилагаме и редица мерки за опазване на околната среда. Един от основните принципи в работата на дружеството, е да залага на екологично производство, което не вреди на околната среда. Конкретна мярка в тази насока бе предприета през 2020 г., когато бяха закупени три газови когенератора. В момента работим по тяхното монтиране и пускане в експлоатация. С реализирането на проекта ще произвеждаме още по-чиста електрическа енергия, като планираме през летните месеци да работим изцяло на газ", обясни Ясен Кацаров. "С изграждането на централизирана топлофикационна мрежа е осигурено по-екологично и комфортно отопление за гражданите на Перник, а и значително се подобрява състоянието на околната среда. Друг пример в тази насока е работещата модерна когенерация редуцира значително вредните емисии, отделяни във въздуха”, допълва директорът на предприятието.

Ясен Кацаров посочи, че от ключово значение за развитието на едно предприятие е технологичното обновление, тъй като с модернизиране на съоръженията предоставят по-качествени услуги. В голяма степен това подпомага задържането на цената на топлинната енергия. "Въпреки сложната обстановка в страната заради пандемията, ще продължаваме да инвестираме в качествено топлоподаване, от което да се възползват клиентите ни. Взаимното доверие се изгражда с години, доказва се с много труд и отговорност към нашите клиенти. Основната насока за развитие на политиката на топлофикацията е изцяло ориентирана към потребителите, тяхното комплексно и компетентно обслужване. Имаме амбиции нашите клиентите да бъдат доволни и да се развиваме по-успешно в сектора ни", каза Ясен Кацаров.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща