Правителството се разпореди с имоти

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
189
article picture alt description

Министерският съвет прие Решение за даване на съгласие за продажба на недвижими имоти, собственост на Многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев“ АД, гр. Враца. Лечебното заведение е акционерно дружество със смесено държавно и общинско участие, като държавата притежава 77,55 на сто от капитала. Обособената част от лечебното заведение, по смисъла на § 1. т. 2 от Допълнителните разпоредби на ЗПСК, представляват 2 едноетажни сгради със застроена площ 562 кв. м. и 467 кв. м. с адрес бул. „2-ри юни“ № 66, гр. Враца. Сградите са с отпаднала необходимост за лечебното заведение и генерират само разходи, поради което ръководството на лечебното е заявило желание за освобождаване от имота чрез продажба. Съгласно чл. 28, ал. 10 и ал. 9 от ЗПСК продажбата на обособени части от лечебни заведения, които са включени в списъка по Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 на ЗПСК, какъвто е настоящият случай, може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на собственост в капитана на търговското дружество. Паричният ресурс, получен от продажбата на имота, ще остане в лечебното заведение и ще се използва в съответствие с чл. 105, ал. 4 от ЗЛЗ за инвестиции, пряко свързани с предмета му на дейност и/или за удовлетворяване интересите на кредиторите, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

Ще бъде извършена продажба и на недвижим имот, собственост на „Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация - Цар Фердинанд“ ЕООД. Лечебното заведение е търговско дружество със 100% държавно участие в капитала, като правата на държавата в него се упражняват от министъра на здравеопазването. Поземленият имот, който е с отпаднала необходимост за лечебното заведение, е с площ от 800 кв.м, като в него е построена двуетажна сграда. Намира се в непосредствена близост до храмовия комплекс на Искрецкия манастир „Успение богородично“, който е собственост на Българската православна църква. Софийска света митрополия, с писмо от Негово Светейшество Неофит - Митрополит софийски и Патриарх български, е изразила желание да придобие имота чрез покупко-продажба. Паричният ресурс, получен от продажбата, ще остане в лечебното заведение и ще се използва в съответствие със ЗЛЗ и ЗПСК. На основание чл. 10а, ал. 2, т. 1 от ЗПСК 20 на сто от цената на сделката ще бъдат внесени в централния бюджет.

За частна държавна собственост беше обявена сграда в с. Тулово, община Мъглиж, област Стара Загора, разположена в близост до железопътната инфраструктура. Правителството даде съгласието си тя да бъде премахната от активите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ заради отпадналата необходимост от използването й, както и лошото й конструктивно състояние. В сградата не са разположени обекти на железопътната инфраструктура, съгласно § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за железопътния транспорт. През нея не преминават действащи кабели и съоръжения на железопътната инфраструктура, както и няма функционално и технологично значение за сигурността на железопътните превози.

Две сгради, разположени на територията на пристанищен терминал „Бургас Изток-1“, се обявяват за частна държавна собственост. Правителството даде съгласието си те да бъдат премахнати от активите на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ заради отпадналата необходимост от използването им, както и лошото им конструктивно състояние. Това ще позволи извършване на рехабилитация на инфраструктурата в района между пето и осмо корабно място.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща