Правителството се разпореди с имоти

Икономика / България
Георги Велев
180
article picture alt description

Правителството одобри отчуждаването на имоти и части от имоти - частна собственост за изграждане на пътни надлези за жп участък Пловдив - Бургас. Те попадат в землищата на гр. Кермен и на селата Коньово, Стоил Войвода, Събрано и Съдиево в община Нова Загора, област Сливен. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица на засегнатите имоти - частна собственост, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

В капитала на „Национална Компания Индустриални Зони“ ЕАД ще бъдат внесени като непарична вноска седем имота - частна държавна собственост, находящи се в гр. София, район „Красна поляна“. Имотите представляват незастроени и застоени терени с обща площ от 85 668 кв. м., чието местонахождение, добри транспортни комуникации и наличие на квалифицирана работна ръка, ги прави подходящи за реализиране на инвестиционни проекти. На министъра на икономиката е възложено да осъществи дейностите по увеличаването на капитала на дружеството със стойността на правото на собственост върху недвижимите имоти.

От публична в частна държавна собственост се променя статутът на два имота, управлявани от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Единият от имотите се намира в гр. Гълъбово и е с площ 1627 кв. м. Другият имот с площ 1 544 кв. м се намира на бул. „Съединение“ в гр. Хасково. Промяната на статута на двата имота ще създаде възможност за извършване на разпоредителни дейности, в резултат на което ще се реализират допълнителни приходи за компанията.

На община Рудозем се прехвърля собствеността върху поземлен имот в м. „Елидже“ за изграждане на водоем при ГКПП Елидже - с. Чепинци. Той ще захранва с питейна вода населението на с. Чепинци, служителите и преминаващите през ГККП „Рудозем – Ксанти“.

Министерският съвет прие също така Решение за даване на съгласие за продажба на обособена част от лечебно заведение - недвижими имоти, собственост на „Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация - Цар Фердинанд“ ЕООД, с. Искрец. Лечебното заведение е търговско дружество със 100 на сто държавно участие в капитала, като правата на държавата се упражняват от министъра на здравеопазването. Обособената част от лечебното заведение представлява 12 недвижими имота в местност Санаториумът, с. Искрец, общ. Своге. Имотите са с отпаднала необходимост за лечебното заведение и генерират само разходи, поради което ръководството на лечебното е заявило желание за освобождаване чрез продажба. Паричният ресурс, получен от продажбата на имотите, ще остане в лечебното заведение и ще се използва в съответствие със Закона за лечебните заведения и Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като 20 на сто от цената на сделката ще бъдат внесени в централния бюджет.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща