Правителството прие актуализирана Национална стратегия за киберсигурност до 2023 г.

Икономика / България
3E news
973
article picture alt description

Министерският съвет одобри, предложената от Съвета по киберсигурността Актуализирана Национална стратегия за киберсигурност ,,Киберустойчива България 2023". Актуализираната стратегия е изготвена, отчитайки фактът, че политиката за киберсигурност в условията на цифровата трансформация през настоящото десетилетие е един от основните приоритети на Република България и крайъгълен камък на свързана и сигурна Европа.

Изграждането на напълно завършена интегрирана Национална екосистема за киберсигурност със способности за адаптиране към динамиката на глобалните киберзаплахи и за реакция при мащабни атаки срещу български информационни ресурси, включително за интегриране в системата за киберсигурност на Европейския съюз е стратегическа цел, дефинирана в Националната програма за развитие „България 2030".

Изпълнението на Актуализираната стратегия за киберсигурност гарантира, че Република България ще бъде надежден и устойчив партньор и участник в общите мрежи и системи и колективната сигурност с евро-атлантическите ни партньори, с иновативно и изпреварващо технологично развитие, съответно на приоритетите за развитие на икономиката и обществото, и с капацитет и способности да участва в предотвратяването и преодоляването на еволюиращите киберзаплахи и кризи.

Изпълнението на целите и приоритетите в съответните области на действие ще бъдат конкретизирани и развити в Пътна карта, която ще бъде приета от Министерски съвет в шестмесечен срок след одобряване на Актуализираната стратегия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща