Правителството в оставка на Борисов ще изпрати Плана за възстановяване в ЕК

Икономика / България
3E news
761
article picture alt description

Планът за възстановяване и устойчивост на правителството на ГЕРБ ще бъде одобрен и изпратен в Европейската комисия, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на поредната оперативка в къщата му в Банкя. Борисов промени позицията си по темата, след като идеологът на въпросния план - Томислав Дончев, бе дал дума, че няма да внесе плана за одобрение в Министерския съвет и няма да го изпрати в Брюксел, а ще остави тази работа на следващото правителство.

Лидерът на ГЕРБ обясни смяната на мнението им с това, че е очаквал политическите му опоненти да предложат други планове, но това не се е случило. Това се случва и преди началото на дебатите по Плана за възстановяване и устойчивост в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Този документ представлява и стратегията, по която страната ни ще кандидатства за 12 млрд. лева подкрепа в следващите години.
Дончев поясни в понеделник, че две трети от тези сумата трябва да се договорят първите две години. "Той не е Библия. Може след това да се поправя, да се преписва - това са гъвкави документи и ежедневен преговор с Европейската комисия", обясни Борисов.

По думите му неговите опоненти не искат да коментират Плана за подпомагане. "Нали само казват - не е хубаво, добре, дайте да видим вашия и да го сравним. Ето, аз извадих кабинета, казах - това ще са министрите, това са, хората да знаят за кого гласуват. Дават ни един премиер, който само да ходи и да върне мандата. Няма министри, няма екипи, няма какво ще се прави във всичките тези сфери", обясни премиерът в оставка.

Като представител на общините в България кметът на Велико Търново Даниел Панов настоя Планът за възстановяване да бъде изпратен до края на този месец в Брюксел. 95% от гражданите са доволни от Програмата за енергийна ефективност и санирането на сгради, каза Панов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща