Печалбата на ЕСО за деветмесечието се увеличава до 44 млн. лева

Енергетика / България
Георги Велев
1664
article picture alt description

Печалбата на Електроенергийния системен оператор за деветте месеца на година преди данъци достигна 44 млн. лв., сочи неодитирания финансов отчет на компанията. Спрямо същия период на миналата година от компанията отчитат увеличение на печалбата с 27,3 млн. лева. Основно влияние върху подобрения финансов резултат оказват намалението на технологичните разходи с 6,4% заради спада в производството на електроенергия с 8,19 на сто и намаление на потреблението на ток с 3,34 процента. Намаляват се и разходите за покупка на технологична енергия, по-ниски променливи разходи за управление на енергийната система и увеличение на приходите от ВЕИ централи от цената им за достъп до мрежата заради по-големите произведени количества зелена енергия. Финансовото състояние на компанията е добро, показателите за рентабилност са положителни величини, а задълженията на компанията се обслужват в срок, обясняват в отчета си от ЕСО.

За деветте месеца на годината приходите на ЕСО са за 448 млн. лв. като те идват основно от дейността по пренос и управление на енергийната система на страната. Приходите са с 16 млн. лв. по-малко спрямо същия период на миналата година. При преноса на електроенергия обаче приходите се увеличават за разглеждания период със 7,44%.

Разходите на Системния оператор за деветмесечието са за 422,5 млн. лв. и се понижават със 7,44 на сто, спрямо същия период на 2019 г. Основните разходи на компанията са свързани с дейността пренос на електроенергия.

С 13,6 на сто са намалели количествата електроенергия, пренесени през електропреносната мрежа у нас, става ясно още от финансовия отчет на ЕСО. Според данните през тази година са пренесени 23,3 млн. мвтч, което е с 3,6 млн. мвтч по-малко спрямо същия период на миналата година. Реализираните количества електроенергия у нас са намалели с 3,34% до 23,3 млн. мвтч.

За деветте месеца на годината се наблюдава и 10,3 процента ръст на електроенергията, произведена от слънце и вятър, за която се дължи цена за достъп за производители, допълват от ЕСО. Пренесените по мрежата количества са за над 2,3 млн. мвтч.

 

В заключение следва да се отбележи, че финансовото състояние на дружеството зависи до голяма степен от външни фактори като потреблението и производството на електроенергия и решенията на КЕВР, става ясно от доклада на ЕСО.


Вижте още:

Новият 10-годишен план на ЕСО: 1465 MW нови ВЕИ и очаквано положителното влияние на АЕЦ „Белене“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща