Петкова: Първоначалната инвестиция на КонтурГлобал е възстановена, започваме преговори за прекратяване на дългосрочния договор

Ще търсим компромис, при който да бъдат защитени интересите и на двете страни, заяви енергийният министър

Икономика / България
Галина Александрова
541
article picture alt description

 

Държавната НЕК вече не трябва да изкупува електроенергията, произведена от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, тъй като това би представлявало непозволена държавна помощ. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” на NOVA по повод на приетото на правитественото заседание в сряда протоколно решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да водят преговори с „Контур Глобал“ за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия.

Министър Петкова припомни, че още преди години Комисията за енергийно и водно регулиране е подала жалба в Европейската комисия, в която посочва, че договорите за изкупуване на електрическа енергия от двете американски ТЕЦ представлява несъвместима държавна помощ. Във връзка с това ЕК е дала препоръки да се направи оценка на направените инвестиции в двете централи и ако тези инвестиции са изплатени с една приемлива норма на възвращаемост, договорите трябва да бъдат прекратени, обясни Петкова. В тази връзка е бил нает голям международен консултант, за да направи оценка на вложените инвестиции и възвращаемостта на американските ТЕЦ, който вече е приключил работата си.

"Българската страна нае независим консултант, който да определи невъзстановяемите разходи по инвестицията, които са направени в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Според изчисленията на консултанта и първоначалната инвестиция в централата е възстановена изцяло и не би следвало да има компенсации от страна на държавата. При този ситуация изкупуването на електроенергията от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ би трябвало да бъде прекратен, за да не се стига ди изплащане на санкции за непозволена държавна помощ. При положение, че инвестицията е изплатена изцяло със съответната норма на възвращаемост при прекратяването на договора държавната НЕК не дължи компенсации на ТЕЦ-а, няма да се прилага и схемата за доплащане на разликата между договорената и пазарната цена при излизането му на свободния пазар, обясни Теменужка Петкова. 

Анализът на независимия консултант е предоставен на частния ТЕЦ като тепърва държавата и централата ще водят преговори. "Надявам се да имаме конструктивен диалог с експертите от централата и да търсим решение, което да е взаимноизгодно и за двете страни", обясни министър Петкова.

Според Петкова е възможно в процеса на преговорите да се търсят други начини за стимулиране на работата на въглищните централи като например механизмите за търговия на капацитет, които редица страни в ЕС вече използват.

Министър Петкова изрично подчерта, че прекратяването на договора може да стане само след преговори между КонтурГлобал и оторизираните да водят представители на кабинета. При тези преговори трябва да се стигне до компромисен вариант, при който да бъдат защитени интересите както на българската държавна компания и данъкоплатците, така и тези на американския инвеститор.

„Надявам се да достигнем договореност, която да е в интерес да не стигнем до арбитражни дела, да има диалог и да се направи необходимото за защита на инвеститора и държавата. Целта е да постигнем едно споразумение в рамките на взаимния интерес“, смята Петкова.

След прекратяването на договора, сметките на потребителите ще намалеят, смята Теменужка Петкова. „Безспорно за всички потребители на електрическата енергия е ясно, че към цената на енергийната компонента има една добавка, която се казва „Задължение към обществото”. В рамките на добавката се включват всички разходи, които обществото трябва да плати. В тях влизат разходите, които прави държавата за производство на електрическа енергия от ВЕИ, разходите по отношение на двата дългосрочни договора с двете централи. Отпадайки, сметката на потребителите ще намалее”, обясни министърът на енергетиката.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща