Петкова: Не смятам, че моментът е подходящ за приемане на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимум, подчерта енергийният министър

Енергетика / България
Галина Александрова
978
article picture alt description

Не смятам, че моментът е подходящ за приемане на оставката на изпълнителния директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ е решил в сряда, че оставката на Петър Илиев не трябва да бъде приета.

„Г-н Илиев е професионалист в областта, в която се занимава, той е директор вече пета година. Премина през много тежки моменти, знаете какво беше състоянието на НЕК. Сега то е стабилизирано.Така че смятам, че сега не е времето за приемане на подобен тип оставки“, коментира министър Петкова.

Тя подчерта, че диалогът с българския бизнес е много добър. „Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали, заяви Петкова.

Енергийният министър подчерта, че тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимум. Тя коментира казаното от Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, че има дупка в енергетиката за около 5 млрд.лв. „Не зная г-н Иванов откъде борави с такива данни. Помните с какъв дефицит ние поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме. Беше създаден и Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, което беше една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор на България“.

Министърът посочи, че тези мерки са получили висока оценка и от Световната банка и от ЕК.

„Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимум – това, което е възможно да се получи на базата на настоящата ситуация в НЕК. Оттук нататък трябва да се върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат предприети мерки по отношение на тарифния дефицит“, кзаявиПеткова.

Министърът коментира и темата за АЕЦ „Белене“. „Като информация от ЕК сме получили, че процедурата за АЕЦ „Белене“ трябва да бъде преведена на всички официалния езици на държавите-членки на ЕС, а това отнема време. Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде публикувана на официалния вестник на ЕС. Тогава ще започне да тече и срокът за подаване на заявленията, който е 90 дни от датата на публикуване“, обясни Петкова.

Тя посочи, че преди да бъде даден официалният старт на процедурата няма как да се работи с евентуални стратегически инвеститори. „В рамките на стартиране на фазата на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори трябва да бъде ситуирана и проектната компания, в която ние да заявим с какво точно участваме, да видим какво точно ще предложат и евентуалните инвеститори“, обясни Петкова и подчерта, че това е по-добрият за България вариант.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща