Петкова: Индикативният срок, който сме си определили за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" е 12 месеца

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
271
article picture alt description

Към момента не се обсъждат възможности за отстъпки от параметрите по проекта за АЕЦ „Белене“, определени от парламента.  Те са много ясни: проектът да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и без корпоративна гаранция. Процедурата е определена в рамките на тези параметри и това към което ние се стремим е да видим какви ще са подадените заявления при тези параметри.  Това коментира през журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди началото на честването на Деня на миньора.

Същинската част започва на 19 август, каза тя. „Индикативният срок, който сме определили на база на отделните етапи от процедурата е в рамките на 12 месеца. Това са все пак сложни преговори, става въпрос за много сложни неща, много сериозна процедура, детайли от реализацията на един такъв проект, така че не може да искаме бързина. По-скоро трябва да се стремим към това процедурата да завърши успешно“, каза министърът.

Както е известно процедурата за избор на стратегически инвеститор стартира от момента на публикуването на обявата в официалния вестник на ЕС на 11 март тази година. Поканата бе публикувана и на електронната страница на Министерство на енергетиката. 

 

Ще търсим оптимален вариант за допускане на възможно най-широк кръг от потенциални стратегически инвеститори или компании, които биха искали да придобият миноритарен дял или такива компании, които биха искали да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия. Знаете, че процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура, така че се надяваме всичко да е наред и да се поздравим накрая с успех.

Енергийният министър припомни, че още през 2007 -  2008 г.  при предишния опит за реализация на проекта „Белене“ също бе потърсен такъв стратегически инвеститор. Тоест, при този проект никога не е била разглеждана възможността за самостоятелно изграждане от българската страна. Това е много сериозен проект, нуждаещ се от сериозно финансиране, така че аз смятам, че това е удачната форма за осъществяване на такъв проект (с избор на стратегически инвеститор).

Министър Петкова припомни в отговор на въпрос за възможностите за директни разговори с руската „Росатом“, че тя е конструктор на проекта.  „Тоест, ние какъвто и вариант да реализираме няма как да се мине без разговори с нашите партньори от „Росатом“ Нека изчакаме 19-ти (август) да направим анализ какви са постъпилите оферти и тогава вече ще стане ясно какъв подход ще изберем. Знаете, че каквато и стъпка да предприемем, тя ще бъде в рамките на изискванията на българския парламент“, уточни Петкова.

Към момента се очакват трима стратегически инвеститори по проекта за АЕЦ „Белене“ . Това стана ясно от изказването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти преди началото на празника на Деня на миньора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща