Парламентът одобри на първо четене споразумението с МБВР за консултантски услуги в подкрепа на декарбонизацията

Енергетика / България
3E news
398
article picture alt description

Парламентът прие на първо четене законопроекта за ратифициране на Споразумението за предоставяне на възмездни консултантски услуги "Подкрепа за териториалната декарбонизация" между Министерството на енергетиката и Международната банка за възстановяване и развитие /МБВР/. Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта ще бъде три дни, предаде БТА.

Споразумението е на стойност 2,5 млн. лева, които ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 г. То предвижда Международната банка за възстановяване и развитие да окаже подкрепа на Министерството на енергетиката за справедлив преход към декарбонизация в осем региона на страната във връзка с изискванията на Механизма за справедлив преход.

При изработване на Териториалните планове за преход, ще бъде очертан процесът на преход, който да съответства на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата и ще бъдат определени най-засегнатите територии, които се нуждаят от подкрепа. Всеки регионален план ще представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и ще идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда.

Изготвянето на такива планове е условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход във връзка с европейската "Зелена сделка".
Споразумението има характер на международен договор, предвиждащ финансови задължения за държавата, а също така и участие на държавата в арбитражното уреждане на международни спорове съгласно клаузите на анекса към Споразумението. Затова и подлежи на ратификация от Народното събрание.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща