Още осем общини ще изграждат инсталации за отпадъци със средства по ОПОС

Климат / България
Маринела Арабаджиева
772
article picture alt description

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за изграждане на анаеробна инсталация за общините Русе, Иваново, Сливо поле, Тутракан и Ветово. По проекта ще се построи съоръжение за преработка на разделно събрани биoразградими отпадъци, образувани на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците за регион Русе.

С изпълнението на проекта ще се осигури допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци от близо 18 000 тона годишно. Инсталацията за анаеробно третиране на отпадъци ще обслужва над 200 000 жители.

Общият размер на инвестицията е близо 34,8 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 26 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 45 месеца.

Министър Димов подписа и договор за инсталации за преработка на отпадъци с общините Кюстендил, Трекляно и Невестино. Проектът предвижда проектиране и изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци с капацитет 15 500 тона годишно и на инсталация за аеробно компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци с капацитет 3000 тона годишно. Съоръженията ще обслужват 53 000 жители

Предварителното третиране на отпадъците ще позволи извеждането от обема за депониране на различните полезни суровини. В резултат на това ще бъде постигнато намаление на депонираните битови отпадъци с 60,6% (спрямо количеството на входящия поток на отпадъците). Зелените и биоразградими отпадъци ще се рециклират чрез аеробно компостиране за получаване на полезен продукт и ще бъдат използвани за производството на компост.

Проектът е на стойност близо 9,7 млн. лв. ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 35 месеца.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща