Отново в битка за природата на Странджа

Строителството на Синеморец нарушава пет закона, институциите мълчат

Климат / България
Рая Лечева
1445
article picture alt description

Дивите и красиви места в м. Корабите и м. Поляните в Синеморец, малкото останали по Черноморието ни, в Природен парк „Странджа“ са заплашени от незаконно строителство, сигнализират граждански и екологични организации. На онлайн събитие вчера те разказаха подробно какви са нарушенията, за които институциите мълчат. Вече има изграден строеж, но са одобрени Подробни устройствени планове за още 32 сгради, няма направена оценка за кумулативния ефект върху тези красиви места.

 “Това означава, че ако институциите си затворят очите за този строеж, там ще изникне цял квартал”, коментира председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Нарушенията в законите

Строителството в Синеморец нарушава пет закона, а институциите мълчат- Закон за защитените територии, Закон за земеделските земи, Закон за опазване на околната среда, Закон за защита на биологичното разнообразие, Закон за устройство на черноморското крайбрежие.

ДНСК не вижда проблем в това, че няма действащ Общ устройствен план (ОУП). От 2014 г. Синеморец няма ОУП, той е спрян заради липса на оценка за въздействието и оценка за съвместимост.  Законът за устройство на черноморското крайбрежие позволява сгради 7 метра, а община Царево разрешава до кота корниз 7 метра, което е разлика от два етажа. ДНСК отново не вижда проблем.

Законът за устройство на черноморското крайбрежие не позволява строителство без улична инфраструктура, водоснабдяване и канализация, без транспортна инфраструктура, каквито там няма. Въпреки това ДНСК издава разрешително за строеж.

Окръжната прокуратура –Бургас е отказала да вземе отношение и да предприеме действия срещу строителството. Отговорът на Апелативната прокуратура е, че ако има нарушение на Закона за защитените територии трябва да се насочи сигнала към Европейската комисия, ако има длъжностни нарушение трябва да се насочат сигналите към Специализираната прокуратура, което не може да излиза от специализирана институция като коментар. Нели Дончева от неправителствената организация Световен фонд за дива природа –WWF-България обяви, че организацията ще сезира Върховна касационна прокуратура.

На срещата в Министерството на околната среда и водите е станало ясно, че в началото не са откривали никакви нарушение. Но несъответствията в действията им и по закон са аргумент за това, че има проблем.

По Закона за защитените територии 2006 г.  вилните сгради според МОСВ не подлежат на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Не е вярно, подобни вилни селища подлежат на процедура по Оценка за въздействието върху околната среда, а такава няма, казват експертите.

Има ключови разминавания по Закона за защитените територии и възможностите за строителство в Природния парк. Планът на ПП „Странджа“ забранява всякакво строителство. Тук отново има нарушение. Според Министерството в закона това, което не е забранено, значи е разрешено.

По Закона за биологичното разнообразие, когато имаш оценка за съвместимост трябва да има оценка за въздействието върху околната среда и екологична оценка. Това е нарушение на директивата за местообитанията.

Това показва цялостно нарушаване на европейските директиви. В единият случай директивите не се изпълняват, в другия се прилагат неясно и двусмислено, което също е проблем на законодателството. Приемат се формално промени, които да отговарят на европейското законодателство, а всъщност не се изпълняват от българските институции или се създават условия за двусмислено тълкуване.

През 2006 г. Областната служба по земеделие по Закона за земеделските земи променя предназначението на имота, в този период  има забрана за смяна предназначението на имотите в региона, това също е нарушение. Тези 32 ПУП са одобрени върху грешна кадастрална основа , трябва да се направи ново кадастрално заснемане, което зависи от волята на кмета и на областния управител, подчерта и специалистът Николай Найденов.

През 2016 г. инвеститорът прави действия за строителство и година по-късно през 2017 г. разрешението за строителство е издадено. По Закона за опазване на околната среда, сградата няма нито Оценка за съвместимост, нито екологична оценка, нито ОВОС.  От МОСВ отчитат, че е нужна само Оценка за съвместимост. По Закона за биологичното разнообразие е издадена оценка за съвместимост, която е направена през ноември. Всички специалисти ще кажат обаче, че проучвания за съществуването на видове и местообитания не се правят през есента и зимата. И не се ползват стари данни, които може вече да не са автентични.

Според документите, с които разполагаме строителството започва с изтичането на всякакви срокове, коментира Тома Белев.

Всяка институция може да спре строителството

За нарушенията във всеки от тези закони, всяка една от институциите може да вземе решение да спре строителството, коментират гражданските организации.

Възложител на проекта е арх. Добромир Стоянов Добрев, член на Камарата на архитектите в България. По информация на Биволъ той участва в няколко проекта в столицата, строителството на един от тях е възложено на „Артекс инженеринг“, свързана със скандала Апартаментгейт. Връзките с властта са много по-дълбоки и обект на разследване от компетентните органи, стига да има институция, която да признае за нарушение на поне един от законите. „Всяка една от институциите могат да установят нарушение. Не искат да спрат нарушения. Ако не могат да оборят, не коментират“, разказват от гражданските организации.

Приликите с емблематината битка против комплекса “Златна перла” преди близо десетилетие

Катерина Раковска от WWF направи сравнение с незаконния комплекс „Златна перла“ от преди 8 години. Според Белев обаче тук нарушенията са още по-големи, защото тук няма екологична оценка и ОВОС, също така улична регулация, транспортна и ВиК инфраструктура липсват.

За съжаление Синеморец има други много сериозни проблеми, с които трябва да се справя, в селото няма пречиствателна станция, което е проблем за развитие на какъвто и да е туризъм за местните хора и къщи за гости, освен това проблем са незаконните сечи, които разрушават красотата на това уникално място по крайбрежието ни.

Само да припомним „Златна перла“ е собственост на „Краш 2000“ (според Биволъ, собственост на бившия вицепрезиден на „Мултигруп“ Николай Вълканов). Кметът от БСП Петко Арнаудов беше узаконил строителството на комплекса, което беше емблематично и първи стъпки за застрояването на ПП „Странджа“. Спомняме си също, че тогава, преди осем години беше направен опит да бъде заличен парка, което породи първите мащабни протести в защита на природата в България. Но и до момента община Царева няма Общ устройствен план, а разрешенията за строеж в момента се правят на база на стария план. В „Златна перла“ изигра роля, че нямаше процедури по Закона за опазване върху околната среда, припомнят експертите.

Началото на нови битки за опазването на Странджа

Млади хора от групата във фейсбук: „Синеморец: да спрем незаконните действия“ също ще инициират дейности на място и в София, за да не се позволи застрояване на едно от последните красиви кътчета по нашето Черноморие. Остава отворена възможността за дебат със собственика на незаконната сграда на брега на Синеморец, стига да иска да участва в подобен дебат. От инициативата Зелени закони предлагат да откупят място в местността Поляните, за да могат да бъдат заинтересована страна, която да поиска спиране на незаконните действия и на всякакво строителство в района.

Отново започва битка за „Странджа“ и усилия обединяват експертите и младите ентусиасти.

„Най-важното е да не допуснем застрояване в парка, не можем да допуснем един строеж, което ще означава, че ще могат да тръгнат и всички останали“, коментира Тома Белев.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща