Отлагателното действие на закона за горивата увисна във въздуха

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
866
article picture alt description

Отлагателното действие на закона за горивата не бе прието, поради липсата на вносител, т.е на министъра на икономиката или на негов представител. Това стана по време на заседанието Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата към Народното събрания. Случил се е инцидент, оправда отсъствието на икономическия министър Емил Караниколов шефът на комисията Емил Димитров. Той допълни, че по-рано министърът е потвърдил ангажимента си. Според правилника за работата на парламента поправки в закона не могат да минават през комисиите при липсата на вносител, припомниха депутатите.

Така Законопроекта за изменение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, № 902-01-2, внесен от Министерски съвет на 10.01.2019г. и известен като закон за горивата остава най-вероятно за следващата седмица.

Председателят на комисията Емил Димитров (Ревизоро) се ангажира пред журналисти още в понеделник да отправи питане към представителите на парламентарните групи за съгласуване на измененията в закона, така че те да минат в най-скоро време през комисиите, а впоследствие и да бъдат гласувани от Народното събрание.

По-късно пък се оказа, според БНТ, че отлагателното действие все пак е прието.

На практика народните представители се оплетоха, както казва народа "като пиле в кълчища".

Припомняме, че отлагането на закона за горивата с 6 месеца бе поискано от икономическия министър Емил Караниколов. Според него то е по искане на КРИБ. Браншови организации от минния и строителния сектор също са с резерви. Тяхната дейност попада в обхвата на други закони, но като големи консуматори на нефт и нефтопродукти попадат под действието и на закона за горивата. Целта на исканите от тях промени в закона е да се определи точно как да бъдат третирани, тъй като работят на обособена територия с мощна техника, която се зарежда на място с горива.  Същото се касае и за строителния бранш.


В рамките на заседанието от минната камара припомниха, че са писали писмо до работната група по закона преди приемането му, но никой не е обърнал внимание на него.

От страна на Българската петролна и газова асоциация пък настояват за бързи промени в закона за горивата, както и да не се прилага отлагателното действие на закона за толкова дълъг период от 6 месеца. Припомняме, че по-рано днес БПГА, строителната, минната и металургичната камара вече постигнаха съгласие по текстовете. В същото време председателят на петролната и газова асоциация Валентин Златев в рамките на заседанието на комисията коментира, че е било ясно, че ще се иска отлагане на закона за горивата.  „Въпросът бе под каква форма ще се стигне до отлагането на този закон“, каза той, като припомни дългия период на подготовката (повече от 6 месеца).

По думите на Златев проблемът е в сивия сектор,  който води до корупция. „В пристанищата няма измервателни уреди, системата БАЦИС е все още е манипулируема. За превръщането на стоката в пари съществуват един бензиностанции където няма апарати за връзка с НАП, плаща се в кеш и оттам нататък се ражда корупцията“, каза Валентин Златев и даде примери с внос на танкери с горива, които не са регистрирани на едно от пристанищата в страната. Златев обърна внимание на исканията на КРИБ, свързани с този закон.
От бранша призоваха за бързи поправки, тъй като от влизането на закона за горивата в сила зависи паричния поток на редица обекти. „Единственото разумно нещо е да не се отлага действието на закона“, е становището на БПГА.

Депутатът от патриотите Валери Симеонов поиска на следващото заседание на комисията да бъдат поканени и представители на малките бензиностанции.

Законът за горивата цели да сложи ред в сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща