От 20 на 30 дни се увеличава срокът за плащане на сметките за ток

Енергетика / България
3E news
600
article picture alt description

С още 10 дни се увеличава срокът за плащане на сметките за електрическа енергия. Така от 20  вече става 30 дни. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Припомняме, че във връзка със закона за извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса,  със заповед на енергийния министър  вече веднъж бе постановено разсрочване на плащанията на сметките за ток до 20 дни.

Сега това разсрочване се удължава с още десет дни – от 20 на 30 дни. До това решение се е стигнало след анализ на министерството за това дали системата ще може да издържи финансово.

Според данните от този анализ, по думите на министър Петкова,  близо 70 % от потребителите са платили сметките си в установените предишни срокове и без забавяния. От тези 70 % ,  26 % са се възползвали от удължения срок (удвоен от 10 на 20 дни. “Това на практика дава едни много добри възможности. Показва, че тази мярка, която правителството предложи, а българският парламент прие в закона наистина дава  ефект“, каза Петкова. Тя допълни е  подписаните споразумения за разсрочено плащане са над 10 хил. и 700.

„Това, което се установи е, че всички електроразпределителни предприятия (ЕРП) на база на тази събираемост от битовите потребители са извършвали ефективно 100 % плащания към НЕК, а тя от своя страна е разплатила своите дългове към производителите на електрическа енергия и изводът, който може да направим е, че финансовата система на енергетиката в част електроенергетика е стабилна и на тази база с моя заповед от днес, срокът, свързан с възможността за плащане на сметките от битовите потребители се удължава, като от  20 дни този срок става 30 дни“, каза министър Петкова.

По думите й, всичко, което се прави „от правителството и по препоръка  на националния оперативен щаб е свързано с гарантиране на живота на хората и спокойствието на българските граждани в тези наистина трудни времена“.

Министър Теменужка Петкова бе категорична, че няма потребители, на които електроразпределителните дружества, на които да е спрян токът заради неплащане.  Тя припомни, че топлофикационните дружества са извън закона за извънредното положение.

Освен това по думите на министъра , ако заради разсрочването се получи застъпване с нова сметка потребителите ще имат възможност за предоговаряне на плащането като се обърнат към съответното електроразпределително предприятие, обясни в отговор на въпрос министъра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща