Осем незаконни мини за добив на злато по поречието на Струма установи проверка на МЕ

Икономика / България
3E news
786
article picture alt description

Осем незаконни мини за промишлен добив на злато край река Струма в Кюстендилско установи проверка на енергийното министерство. Тя беше извършена след разследване на bTV. След репортажите, които ви показахме и след проверката на Върховната административна прокуратура, на тези места, където имаше машини и техника и се добиваше злато преди около седмица, сега техниката си е тръгнала.

Вижда се опит за заличаване на следите от дейността, която са извършвали – заравяни са следите от верижната техника, която работеше. На място имаше и фургон, в който изглеждаше, че оперират въпросната техника. Те, разбира се, отрекоха, че правят това нещо. Прокуратурата възложи на Министерството на енергетиката да направи проверка дали тук се извършва добив на злато.
На това място, по поречието на река Струма преди 10 дни имаше разкопана открита мина и се добиваше злато. Без разрешение и концесия. Хората, които открихме на място отрекоха да имат нещо общо с добива и техниката.

Общо 8 подобни обширни терена са известни по поречието на Струма. На всички вече няма хора и техника, а преди 10 дни екипът ни видя как там се добива злато. След разследването на bTV за незаконен добив на злато прокуратурата разпореди на Mинистерството на енергетиката да направи проверка на случая.
„Оказа се, че от 8 проверени места, известни ни до този момент, 7 са напълно заравнени. Останало е само едно място, което създава спомени, че е имало някакви изкопни дейности. Без лица на нито едно от местата, проверени миналата седмица. Повечето са заравнени, един изкоп е останал, който не е заравнен“, обясни Станислав Станков, директор на дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ на министерство на енергетиката.
На въпрос може ли да се установи кой е извършвал тази дейност, Станков отговори, че, за съжаление, нарушенията от този тип дейност трудно се установяват.

„С което сме затруднени с последващи действия и ангажиране на административно-наказателна отговорност предвид това, че трудно се установява. При всички проверки се установява техника, лица, но трудно е да се хванат по време на непосредствения добив, но пък тези дейности са инкриминирани 2017 г.“, добави той.
Техниката, с която се добива златото е без номера, ако властите не хваната човек, непосредствено да оперира с нея, актовете падат в съда, защото хората на място казват, че са там случайно.

„На база на изкопите, които видяхме, става въпрос за промишлен добив. Няма законна концесия, това е отдавна проучвано находище за разсипно злато се казва. По геоложкия доклад, по данните, които имаме 0,2 грама на един кубик земна маса“, уточни Станков.

Според местни жители старите проучвания са актуални и неточни, а треската за злато по поречието на Струма доказва, че там се добиват много по-големи количества.
Остават последиците от златодобива до река Струма. Езеро, което се намира между реките Струма и Драговищица е изкуствено създадено от хората, които извършват тази дейност. В изкопаната дупка е дренирана водата. Колко злато е добито тук на място – няма как да се разбере, защото проучванията за добив тук са правени през 80-те години на миналия век и не са достатъчно актуални.

Те са и за други места, а не тук, където сега се извършва златодобива, така че ако не се установят хората, които са извършвали тази дейност, ако те самите не признаят, няма как да се разбере колко злато има всъщност по поречието на река Струма.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща