Опазването на Черноморието и свободното къмпингуване пак са в лятно безвремие

Наредбата за къмпингуване няма да върне къмпингарите в България, организации настояват за оттеглянето й

Климат / България
Рая Лечева
1055
article picture alt description

Опазването на Черноморието и свободното къмпингуване пак ще се окажат в лятно безвремие. През лятото ще има затишие и заявките за строителство по Черноморието и скандалните проекти ще стартират наново, предположи природозащитникът и председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Затишие за спорните проекти по Черноморието 

За строежа на местността „Алепу“ предстои изготвянето на съдебно-техническа експертиза, постанови Административен съд Бургас. Експертизата трябва да разясни какъв тип съоръжение предстои да се направи по проекта и къде се намира то. На предишното заседание от държавното обвинение заявиха, че по закон на мястото е било задължително извършване на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), а не само на направената оценка за съвместимост. Следващото заседание на 4 октомври. Според експертите министърът на околната среда и водите, който има повече правомощия дори от премиера, отдавна можеше да спре проекта, което е напълно в правомощията му, но явно няма воля за това.

Липсва решение на скандалния проект за строителство на 32 къщи в местността “Поляните” в Синеморец. В момента там се строи вила, но по ПУП са одобрени общо 32 нови постройки и до момента нито една институция не се е произнесла въпреки наруашването на шест закона. Община Царево няма Общ устройствен план, няма пречиствателна станция, която да поеме изграждането на нови комплекси, няма разрешителни за инфраструктура, което задължително за всеки проект. Проектът е с оценка за съвместимост от 2017 г. като не е оценено въздействието върху видовете и околната среда. Проектът не отговаря на изискванията за строителство в зона А на Черномроското крайбрежие, коментираха природозащитници. До момента реакция на държавните институции по нарушенията няма.

От три екозащитни организации изпратиха сигнал до Окръжната прокуратура в Бургас, но според окръжния прокурор Ангел Георгиев липсвали данни за извършено престъпление. Апелативната прокуратура в Бургас започна проверка, след отказа му да образува наказателно производство относно строителството в местността "Поляните".

Като едно от малкото незастроение кътчета по Черноморието Синеморец се превръща в апетитна хапка за инвеститорите. Много интересно ще бъде какво ще се случи и с спа хотела фантом, за който само преди няколко дни строителният контрол е започнал процедура по спирането на проекта, чието доизграждане бе започнало на първа линия над плаж "Бутамята" в Синеморец. Това обяви служебният министър на околната страна Асен Личев, позовавайки се на информация от директора на ДНСК арх. Влади Калинов. Но съмненията са доколко ще са обосновани аргументите, за да може да се докажат нарушенията, съмняват се експертите. Преди седмица протестиращи настояха за незабавно спиране на строежите в Синеморец и по крайбрежието на парк „Странджа“. До момента са събрани над 11 хиляди подписа за мораториум върху строежите по Черноморието, които са предадени на служебния екоминистър.

Екоинспекцията е одобрила строителството само на три вили, в община Царево има план за изграждането на ваканционно селище, но пък издала строително разрешително за апартаментен хотел. Въпросният хотел вече е почти построен. А как се е стигнало до това "разминаване" - никой не може да каже. Това поставя въпроса защо институциите се сещат за незаконния хотел точно преди неговото завършване, ще бъде ли съборен ако се установят нарушения, даи проверките и тук няма да продължат цяло лято и току виж хотелът да е завършен.

Защо наредбата няма да стимулира къмпингуването в България

Схемата за застрояване на Черноморието се повтаря, липсват ясни правила и стимули за любителите на природосъобразния туризъм. С предложенията в наредбата за къмпингуване се слага край на свободното къмпингуване в страната и се налагат редица ограничения. Срокът за подаване на становища беше 1 юли, но заради липсата на работещ парламент нейното приемане най-малото ще се забави. Заваляха редица негативни становища и органзиациите настояват наредбата да бъде оттеглена и преработена изцяло.

Наредбата регламентира условията и редът за временното разполагане на палатки, кемпери и каравани извън категоризираните къмпинги. Според природозащитници такак напрактика се закриват съществуващите къмпинги, да не говорим, че по никакъв начин няма да стимулират къмпингуването в България. Къмпингарите отдавна предпочитат съседна Гърция за своята почивка, а с новата наредба държавата няма да ги върне, смятат експертите. Именно затова организации настояват проектонаребдата за къмпингуване да бъде оттеглена и да се предприемат действия по създаване на регулация чрез Национална стратегия за къмпиране в полза на държавния и обществен интерес. Сред съвносители на предложението са Асоциация на парковете, Българска фондация биоразнообразие, Българска асоциация за алтернативен туризъм и др.
Организациите напомнят, че над 1000 становища са направени срещу забраната за свободно къмпиране, която се отключва от проекта за Наредба към Закона за черноморското крайбрежие. Гражданските становища събират подкрепа и в социалните мрежи.

Коалицията от организации и експерти призовава за оттегляне както на наредбата, така и на чл. 10А от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който през 2019 г. предвиди ограничаване на къмпирането.

Проектът на наредба се разработваше от правителството "Борисов 3" от 2019 г. досега. В проекта се въвежда задължение палатки, каравани и кемпери извън къмпинг да могат да се поставят само в регистрирани за тази дейност имоти. За регистриране е нужно заявление от техните собственици или упълномощени пред нотариус представители в общините за срок до 3 години със специални схеми за разполагане, достъп на автомобили, скици на поземления имот от кадастралната карта и други регистрационни документи.

България няма стратегия за развитие за природосъобразен туризъм, че наредбата е следствие на лобистки законови поправки в ЗУЧК, които ограничават къмпирането, но не и строежите по Черноморието, както и че пълната забрана за къмпиране извън официално регистрирани имоти е нарушение на Конституцията на Република България.

По-лесно да направиш хотел отколкото къмпинг

Не е логично разрешителните, които се изискват за създаване на къмпинг у нас да са равносилни на тези, които са необходими за строителството на един хотел и това отговаря на въпроса, защото къмпингите у нас са в такова състояние, но и защо няма интерес за нови къмпинги, коментира Белев. Самият той е за ограничаване на разполагането на каравани и кемпери целогодишно по Черноморието, за да имат всички граждани равен достъп до българското Черноморие. Баланс трудно може да се открие, когато няма ясни правила.

Според организациите, наредбата трябва да се оттегли, като следващият парламент отмени "поправката Искрен Веселинов", с която през 2019 г. бе въведен чл. 10А в ЗУЧК. Вместо такава наредба гражданските организации и туристическите експерти настояват държавата да разработи национална стратегия за къмпиране, като този път вземе предвид предложенията на заинтересованите страни.

Практиките в Европа са различни, но на много места дивото къмпингуване е забранено, включително в Испания, от няколко години и в Гърция. Свободното къмпингуване създава проблеми там, къдтео няма добра публична инфраструктура, химически тоалетни и организирани системи за извозване на боклука. През 2018 г. и 2019 г. община Шабла нарави опит за общинско стопанисване на конкретни обекти, свободни за разполагане на палатки и кемпери, срещу минимална сума. Оказа се, че интересът на туристите е висок, а проблем е възможността на общините да събират таксата и да обслужват контейнерите за боклук и преместваемите тоалетни. 

Но това предполага увеличаване на капацитета на общините за контрол и отделяне на бюджет. За тези от тях, които стопанисват диви плажове по Черноморието, такъв бюджет е осигурен, тъй като 60% от средствата от концесионните такси за стопанисваните плажове трябва да се разходват за чистотата и сигурността на плажовете без концесия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща