Опазването на пчелите и на български породи прие земеделската комисия на ЕП по предложение на Иво Христов

За първи път уникалната българска порода Източнобалканска свиня влиза в официален документ на Комисията по земеделие на ЕП.

Климат / България
3E news
601
article picture alt description

Опазването на пчелите и на български породи прие земеделската комисия на ЕП по предложение на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво Христов. Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) прие предложенията на Иво Христов, касаещи високата смъртност сред опрашителите, сред които и медоносните пчели, както и настояването му за строг контрол по отношение на вредните за опрашителите вещества. 

С внесените от евродепутата текстове, за първи път уникалната българска порода Източнобалканска свиня влиза в официален документ на Комисията по земеделие на ЕП.

Предложените от Иво Христов и приети от ресорната земеделска комисия промени в Стратегията поставят акцент върху ключовото влияние на опрашителите върху биологичното разнообразие, селскостопанските добиви и диворастящите култури.

Евродепутатът призовава за стриктен контрол от страна на отговорните органи на държавите членки на ЕС върху използването на забранени или вредни за опрашителите вещества.

Друг акцент в приетите предложения на Иво Христов е опазването на специфичните породи животни, които са част от традиционния поминък на различни местни общности в държави членки на ЕС. Евродепутатът обръща внимание на факта, че заболявания като африканската чума по свинете застрашават от пълно изчезване някои видове като Източнобалканската свиня и призовава да бъдат предприети своевременни мерки и заделен ресурс за предотвратяването му.

Българският евродепутат е съавтор и на поправка в текста на стратегията, която цели гарантирането на едни и същи изисквания към производителите от трети страни, които изнасят продукция за ЕС, за да не бъдат поставени родните производители в неравностойно положение.

Становището на земеделската комисия беше прието с 35 гласа „ЗА“, 8 „ПРОТИВ“, 5 „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“.

Иво Христов коментира, че предложенията му са мотивирани от разговори с браншови пчеларски обединения в България, които са подчертали, че пчелите са един от основните фактори за опазване на биоразнообразието и част от екосистемните услуги и трябва да бъдат взети мерки за разрешаване на проблемите в сектора.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща