Около една трета от персонала в атомните централи са жени

Енергетика / България
3E news
824
article picture alt description

Около една трета от персонала в атомните централи са жени, стана ясно по време на онлайн среща между жени, работещи в сферата на ядрената енергетика. Събитието бе организирано в сътрудничество между сдруженията на жените в ядрената индустрия, съответно в България и Русия. По време на онлайн връзка, две от жените с инженерни професии, работещи в АЕЦ Козлодуй, и две техни колежки на сходни позиции в Белоярска АЕЦ, Русия, разговаряха за своя професионален път, за възможностите за кариерно израстване и за факторите, които влияят върху професионалния избор и развитие на жените в ядрената сфера.  

От българска страна в чата участваха Стиляна Младенова, началник отдел „Ядрена безопасност“ и Албена Рошкова, старши оператор на реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Албена беше облечена в българска носия, а Стиляна разказа за впечатляващото си хоби – да посещава като турист атомните градове не само в Европа, но и по света и със съжаление отбеляза, че вирусната пандемия в последната година ѝ е попречила да посети Фукушима, Япония. И двете българки впечатлиха руските си колежки, които ги поздравиха за професионализма им и за впечатляващото им развитие в АЕЦ „Козлодуй“. Стиляна дори бе поканена да посети Белоярската АЕЦ, включвайки единствената в света централа на бързи неутрони в списъка на обектите от личния й „ядрен туризъм“.  

 АЕЦ „Козлодуй“   е основен фактор за енергийната сигурност на България, като през 2020 г. осигури   над 40 %   от производството на електроенергията в страната, отбеляза Стиляна Младенова и добави: „Целият екип на централата е посветен на целта чрез безопасното си електропроизводство АЕЦ „Козлодуй“ да продължи да затвърждава ключовата си роля за националната енергетика, да гарантира стабилност на националната енергийна система, да спестява вредни емисии и да отстоява престижното място, което заема сред атомните централи в света.“ Стиляна Младенова специално акцентира върху големия брой работещи в АЕЦ жени, много от които на отговорни и ръководни позиции, които със своя професионализъм и отговорност допринасят за многобройните успехи и високия авторитет на българската ядрена енергетика.

Белоярската АЕЦ е първата в света, която работи на бързи неутрони и разполага с два блока БН-600 и БН-800 . Характерно е, че блоковете имат свойство на естествена безопасност, при нарушаване на допустимите параметри ядрената реакция се самозаглушава, обясниха двете представителки на Белоярската централа. Според тях това са екологично най-чистите блокове, а радиационния фон около централата е по-чист дори този от Екатеринбург. Двете жени обърнаха внимание на значението на образованието, но основно на водещата роля на учителя, както и на подкрепата на семейството при упражняване на тази толкова отговорна професия.  

В неформален и приятелски тон бяха обсъдени и по-сериозни теми като ролята на жените в енергетиката и уменията им да се справят в кризисни ситуации. Единно бе и мнението, че жените са по-бързи в решенията си при кризисни ситуации. Снежина Цветанова, директор на Професионалната гимназия по ядрена енергетика в град Козлодуй беше поканена да сподели добрите практики за сътрудничество между училището и бизнеса в името на това да се преодолее потенциалният недостиг на кадри в бъдеще. От предоставените от нея данни стана ясно, че 46 % от завършилите средното си образование в гимназията по ядрена енергетика в Колзодуй продължават обучението си във висши учебни заведения; 80 % от завършилите работят в сектори близки до ядрената енергетика;  30 %  започват работа. През последните години прави впечатление и това, че част от студентите, приети по други специалности по време на обучението си се преоиентират към специалности, свързани с ядрената енергетика. Това ни дава надежда, че специалността ще я има, заключи Цветанова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща