"Овергаз": Около 20% от минималната работна заплата е струвало отоплението на газ през март

Енергетика / България
Георги Велев
728
article picture alt description

Едва 20% от минималната месечна работна заплата (560 лева) струва на потребителите на природен газ отоплението, готвенето и подгряването на вода през март 2019 г. Това съобщиха от газовия доставчик "Овергаз". Според изчислянията им ако "живеете в апартамент от 90 до 120 квадрата, вие сте платили за синьо гориво средно по 106 лева с ДДС в края на зимата и началото на пролетта".

Ако жилището ви е по-голямо – до 150 квадратни метра, средните сметки за март са 137 лева, отново с ДДС. За сравнение, през март 2018 година клиентите на синьо гориво са платили средно по 140 лева в жилищата си до 120 квадратни метра. И в момента природният газ е над два пъти по-евтин от електрическата енергия, а по своите екологични качества най-модерната енергия в бита е несравнима с всички други енергоизточници.

Домакинствата, избрали синьото гориво за отопление, готвене и подгряване на вода, са намалили разходите си за 2018 година с общо 34 милиона лева. Изчисленията показват, че за миналата година всяко семейство средно е платило с 1 159 лева по-малко за енергия, като е предпочело природният газ пред електроенергията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща